söndag 17 maj 2015

The legend of Zhen Huan eller hur jag riktigt fastnade på en bra serie.

Jag snubblade för en tid sedan över en fantastisk serie, The legend of Zhen Huan eller Empresses in the palace som den också kallas.
Den utspelar sig i det kejserliga palatset under kejsar Yongzhens regeringstid ca 1722 och följer livet i det inre palatset bland de unga kvinnor som utsågs till att bli konkubiner.

Några av huvudpersonerna i serien,
från v: Hua Fei, Mei Zhuang, Zhen Huan, An Ling Rong och Kejsarinnan YiXiu 
Jag fastnade direkt för de vackra kläderna, huvudpersoner Zhen Huan och för mängden avsnitt, 76 stycken lovade väldigt bra!
Eftersom youtubes textning av serien var så dålig att jag ville slita ut ögonen ur mig hittade jag efter ett tag en bättre textad version av serien (den kan man hitta här) och kunde dyka ned i den kinesiska hovlivet på allvar.
Nu sitter jag här, 76 avsnitt senare med en klump i halsen och är så tagen av serien att jag knappt vet vart jag ska börja.
Först låt mig säga att The legend of Zhen Huan inte är en episk storslagen serie med slag och vapen, inte en serie om mod som går till historien. Det är mer lågmält, mer sublimt men det är mer gripande än om tusen man vrålat till kamp. För att här lyfts det fram personer som sällan får en röst eller sin historia berättad. Det är kvinnorna i det kejserliga palatset som driver historien framåt och det är deras öden och berättelser som får ta upp tiden.
Det är intriger, känslor, regeringsbestyr och framförallt är den en gripande berättelse om kvinnoöden och det ansvar man inte kan fly undan, hur gärna man än vill.

Huvudpersonen Zhen Huan , spelad av Sun Li
Om vi tar huvudpersonen, Zhen Huan först. 17 år gammal så blir hon tillsammans med en rad andra kvinnor utvald till att ingå i kejsarens inre palats, en ära hon inte vill ha. Hon har en enda önskan, att få åldras och få gråa hår tillsammans med den hon älskar och den som kommer att älska henne tillbaka. Hon börjar som en vänlig person med ett hjärta som vill tro gott om alla men hon lär sig snabbt att i det inre palatset så finns det inte plats för godhet.
Vi har hennes bästa väninna Mei Zhuang som även hon blir utvald till att ingå i kejsarens inre palats och som finner att mellan den högsta lyckan och äran som kejsarens favorit så är steget inte långt till ensamhet och onåd.
Vi har kejsarinnan Yi Xiu som styr med mild hand och järnhård blick över ordningen i det inre palatset och vars huvudansvar är att se till att kejsaren får fler barn med sina konkubiner. Tuff skit eftersom hon är en av få som verkligen genuint älskar honom.
Och sist så har vi Hua Fei, kejsarens absoluta favorit som länge gjort sina egna regler i det inre palatset och kommit undan med det på grund att hon har kejsarens beskydd men också för att hennes bror är sjukt inflytelserik. Hon är inte helt nöjd med den nya konkurrensen och gör sitt bästa för att säkra sin position.

Serien följer dessa personer under mer än tio år och även fast huvudfokus ligger på Zhen Huan och hennes liv så får de andra gott om utrymme och deras historier och känslor får ta plats. För det är ingen lätt värld de lever i, dessa kvinnor som är utifrån sett är de mest privilegierade i hela Kina.
Det säkraste sättet att överleva i det inre palatset är att bli sedd av kejsaren och vara en av hans favoriter. Det innebär högre rank, mer privilegier och i förlängningen trygghet för ens familj utanför palatset. Men att stiga i rankerna gör att man löper stor risk att bli mördad.
Så hur överlever man och säkrar sin position utan att samtidigt förlora sin medmänsklighet?
Svaret är att det gör man inte.
Det är bara en fråga om hur långt man är beredd att gå.

Det bästa med The legend of Zhen Huan är att fokus ligger helt på kvinnorna och deras liv. Det finns en en handfull manliga huvudpersoner, däribland kejsaren, men de får trots den enorma roll de spelar i kvinnornas liv ändå finna sig i att ta ett steg tillbaka. Det är välkomponerade karaktärer men det är väldigt tydligt att den här serien inte handlar om männens liv. Kanske för att det har täckts in i så många hyllmeter med böcker redan.

Jag kan inte hantera alla dessa vackra kläder!! Vill ha allt!!
The legend of Zhen Huan är inte en historisk serie utan snarare en serie baserad på händelser under kejsar Yongxhens regeringstid.
Jag får dock intrycket att man lagt ned mycket tid på research när det gäller kläder, smycken, hår och liknande, allt ser fantastisk ut!
Och det är nya hårbonader, kläder, skor och liknande i nästan varje avsnitt.
Serien enorma genomtänkthet när det gäller detta och även när det gäller titlar och liknande slängde ned mig i en nya värld att upptäcka och jag började i vanlig ordning läsa in mig på all dold symbolik i kläderna och vem vilka titlar i det inre palatset som rankas högst. Det är inte ofta en serie inte bara är så bra utan även väcker så mycket vetgirighet i mig.

Jag kan lugnt rekommendera serien till alla, den är så värd att se och jag räknar The legend of Zhen Huan som en av de bästa jag sett och ett riktigt mästerverk


Detta är slutsången för varje avsnitt, sjukt vacker sång av Lui Huan


Jag upptäckte senare att serien fanns på Netflix men i en variant omgjort för att passa en amerikansk/västerländsk publik. 76 episoder på 45 minuter vardera hade klippts ned till sex episoder på 90 minuter vardera.
Nästan mer än 75% av serien tas alltså bort.
Epic fail på den.
Jag kollade en smula på den nedklippta versionen och visst, den är fortfarande helt sebar men åh, det är så mycket fantastiska scener och subtila små händelser som helt ignoreras och försvinner. Det är så många karaktärer som känns ytliga och inslängda  för att mycket av deras historia är bortklippt. Netflix-versionen är visserligen fortfarande en vacker berättelse men den saknar helt orginalseriens charm och djup. De har även ändrat på musiken vilket för mig stör något enormt.
Jag gillar inte heller de pålagda scenerna i varje netflix-version som ska förklara så mycket självklart. Det är som att man inte litar på att västerländsk publik ska fatta varför kvinnorna agerar som de gör och det ger serien en helt annan, mycket sämre dramaturgi.
Kort sagt så saknar netflix-versionen av The legend of Zhen Huan själ, närmare bestämt 75 % av en sådan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar