söndag 27 mars 2016

Känslan när ens feministiska initiativ får pris (Gothcon 2016)

Påsken är över och så är även detta årets Gothcon. För fjärde året i rad arrangerade jag #isisnerdfeminism, mitt initiativ som har till syfte att främja jämställdheten i spelhobbyn. Jag hade redan förra året stora planer inför 2016. Gothcon firade 40 år i år och jag ville såklart göra det bästaste evenemang jag kunde för att bidra och peppa upp till feststämningen.
Och jag kan nog säga nu när jag sitter hemma, totalt slutkörd men lycklig, att jag lyckades. Rummet har aldrig sett bättre ut, föreläsarna var fantastiska och mina älskade fina gruntar var underbara.

"Här känner jag mig hemma!" sa en person när hen kom i i rummet på lördagen. Finare betyg kan inte ges.

Detta året har jag aldrig haft så många som kommit in och frågat hur de kan göra för att få sina föreningar att arbeta mer jämställt, aldrig haft så många som frågat om råd, tips, länkar och liknande.
Det gjorde mig fantastiskt glad. Det visar på en vilja på att vilja förändra på en gräsrotsnivå och att allt som gjorts under åren med jämställdhetsarbete (från många olika håll) verkligen börjar ta fart! och jag är glad att kunna bidra med ett initiativ dit folk kan söka sig, både för att spela och för att få nya verktyg för att kunna arbeta feministiskt.

En annan sak som hände på Gothcon var att jag fick pris. Konventet utsåg #isisnerdfeminism och mitt arbete till Årets Konventsfrämjare.
Det är så jädra stort att jag knappt ens vet var jag ska börja och jag är fortfarande lite i chock över det
När Emma, som är Gothcon-general, ropade upp mitt namn så blev jag akutblyg och klarade knappt ens av att gå fram och ta emot priset. Jag fick dessutom tunghäfta och vågade knappt ens titta upp, än mindre säga något.
Jag blev så sjukt glad och rörd över priset att det inte var sant!

Glad, rörd och drabbad av akutblyghet efter att ha fått priset!
Det går knappt ens att med ord beskriva hur mycket det här priset betyder för mig men jag ska försöka:
Mitt arbete med #isisnerdfeminism är något av det roligaste jag vet, att arbeta för en mer jämställd spelkultur är något jag verkligen vill och feminism och jämställdhet är något jag brinner för (om nu någon hade tvivlat på det).
Men det är också ett arbete som genom alla fyra åren tagit extremt mycket tid och energi, speciellt eftersom jag driver det själv. Jag lägger lätt ned fyra timmar i veckan på att rodda det och från januari fram tills Gothcon är det lätt uppe i två heldagar i veckan. Plus att det drivs helt ideellt och alla utgifter för det tar jag direkt ur min egen ficka.
Lägg där till att detta med att engagera sig feministiskt genererar en del otrevliga mail och kommentarer som måste hanteras.
Det är ett val jag har gjort och jag gör det med glädje för det dels ger mig så mycket och för att jag dels ser hur mycket det ger andra.
Det har dock inte hindrat att det ibland känts som ett sjukt otacksamt arbete och inför i år, när jag jobbat som vanligt varje veckodag och sedan kommit hem och suttit till midnatt med #isisnerdfeminism- då har känslan varit att det nog bara blir detta året och inte mer. Jag har varit för trött samt haft en rejält dipp i min tro på människor.
Den känslan är ju såklart pang väck inför varje event och nu på Gothcon så var jag visserligen trött men så jädra glad och peppad!

Och att få det priset... Det var en bekräftelse på att det dels sätts värde på mitt arbete men på en större front handlar det om att detta med mer jämställdhet i spelhobbyn tas på allvar.

Jag kom först efteråt på att jag borde sagt något och tackat av människor men så dags då.. Så jag gör det här istället i korthet:
Alexander för att du för fyra år sen gav mig möjlighet och utrymme på Gothcon att skapa #isisnerdfeminism (och för att du sa "gör vad du vill, det blir awesome!"), Emma för att du fortsätter göra Gothcon till ett bättre konvent med feminism och jämställdhet, Niklas för att du svarar på allt i tid och otid,  Nettan och Ola för att ni är enorma stöttepelare under varje Gothcon och världens bästa gruntar. Och Gill, du fantastiska älskade människa som är en klippa i allt, från att peppa mig till att hjälpa till med tusen saker som jag aldrig kunnat göra lika bra.

Igen, tack för priset, Det betyder enormt mycket och jag ska fortsätta nu under 2016 med förnyad energi.

2 kommentarer:

  1. Som utlandsbosatt har jag inte kunnat gå på Gothcon de senaste åtta åren men men jag hör från vänner om ditt verk och ville bara säga att det verkligen behövs. Inte ett årtionde för tidigt. Bra jobbat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj tack så mycket! Betyder mycket att höra! :D

      Radera