söndag 28 oktober 2018

Ett styck 30-årsfest för Sverok!

Sverok som förbund har funnits med ett tag och i år är året då vi fyller hela 30 år! Vi bestämde redan i  verksamhetsplanen för 2018 att vi skulle uppmärksamma både vårt 30-års jubileum och även den dagen då Sverok faktiskt grundades (vilket är den 4 december).

Det har gått så lång tid sedan den där vinterkvällen 1988.


Men 30-år jubileumet hade vi bestämt skulle firas innan december och det skulle vi göra med en fest. Av logistiska skäl lades den i Stockholm eftersom vi har vårt huvudkansli här och det därmed är mycket lättare för vår marknadsansvarig Anna Westerling att planera den.

Det vi ville med festen var:
1) Alla sverokare skulle vara inbjudna.
2) Det skulle vara i en fin lokal.

Samt mitt krav: Jag ville ha en regnbågsfärgad tårta! (konfettikanon gick tyvärr bort tidigt)

Vi pratade rätt tidigt med Tekniska museet om att ha festen hos de. Inte bara för att de har bra lokaler utan också för att de har utställningen Play beyond Play (där Sverok nämns på flera ställen och där jag var och talade på invigningen tidigare i år) och är riktigt bra överlag i allt det gör.
Tack och lov så gick det i lås och vi kunde ha festen hos de och även ha tillgång till att våra gäster kunde titta på utställningen Play beyond Play efter stängning samma kväll.

Bättre kunde det inte bli!

Det blev en fantastisk fin och lyckad kväll på Tekniska med både gamla sverokare, nya sverokare, inbjudna gäster från olika samarbeten och förbund och massor med nörderier.

Kvällen började med att gästerna fick två timmar helt själva på utställningen Play beyond Play för att mingla, prova spel och upptäcka nya saker från den svenska spelkulturens historia. Jag hann prova lite VR men mest var jag nere i lobbyn och välkomnade gäster ihop med Sam och Michael från Sverok Stockholm-Gotland.

Sedan var det dags att öppna kvällen på riktigt

Jag har aldrig varit så nervös som när jag skulle hålla mitt invigningstal men det gick helt okej trots att jag höll på att börja grina i mitten. Herregud vad jag älskar alla fina medlemmar och nördar som jag träffat under året och som finns i Sverok.

Minuterna innan (eller efter) mitt tal. Foto: Peter Hansson-Silva

Efter det tog bästaste Tjarls över och berättade underbart nördiga fakta från olika riksmötesprotokoll som fick mig att skratta fånigt mycket. (Jag hade noll koll på att det lagts en motion på att inför en skamvrå...)

Sedan fick vi lyssna på jättebra nördmusik framförd av Iga och Kris. Herregud vad duktig Iga är på att sjunga, rent olagligt duktig. Det var så fint att lyssna på och det gör det inte sämre när det är låtar från alltifrån Gladiator och Assasins Creed till Pokemon. De var så bra så kolla gärna in deras facebooksida!



Efter det var det tårta och JA, jag fick min regnbågsfärgade tårta. Den var dessutom fylld med smarties så heja Tekniska som roddade det!





Efter det var det mingel, dryck, mer tårta, dans till DJ Ilskan och såklart massor med samtal och prat tills klockan blev 01.00 och det var dags att stänga och ta sig hemåt.
Sverok fick en del presenter också. Vi fick en fin blomma av Sveriges Elevråd (Svea) och från några medlemmar så en hel mapp med fantastiskt fina målningar till ett spel. Från vårt systerförbund Bifrost i Danmark fick vi dansk delikatess och från föreningen Gameboards & Broadswords (en av de föreningar som också var med och grundade Sverok) fick vi två coola resingjutningar, en föreställande HP Lovecraft och en föreställande Cthulhu

Kolla Lovecraft!! Gladast jag!
Foto: Claes Gerleman.

Jag blev så glad för presenterna till Sverok och de står nu fint på vårt kontor i Stockholm på hedersplatser.

Dagen efter var jag svintrött och hade så ont i fötterna men herregud vad bra det blev.  Det var en fest för Sverok och för allt vi gjort och kommer att göra. Men framförallt var det en fest där nya och gamla sverokare och andra kunde mötas och prata om hur förbundet gått framåt och kanske om vad vi är om ytterligare 30 år. Jag fick själv äran under kvällen att träffa en av de som varit med den där vinterkvällen 1988 och grundat förbundet och då började jag nästan grina igen. Det är en sådan då liten idé som idag förändrat livet för så många av oss.
Ja jädrar.

Jag hoppas vi får finnas i ytterligare 30 år. Och att kärleken till spelkulturen fortsätter finnas i varje del av Sverige.

Jag och bästaste Linda Sandberg från Tekniska museet! Nerds forever <3

måndag 15 oktober 2018

Tack för mig och varför jag inte kämpar om platsen som ordförande i Sverok

Jag har haft ett fantastiskt år som ordförande i Sverok. Det har varit ett av de mest givande åren i mitt liv.
Sverok och spelkulturen vi har i Sverige är helt fantastisk. Jag har älskat varje del av mitt arbete med Sverok, från att ha arbetat med verksamhetsplanen och driva Sveroks politiska arbete till fina förbundsstyrelsen och att vara ute på konvent, kongresser och årsmöten runt om i Sverok. Jag har träffat så många otroligt engagerade människor, både medlemmar samt även aktörer i spelkulturen.
Herregud vad stolt jag är över oss och den roll vi har i samhället.
Min vision för Sverok när jag gick in var att bygga en starkare #viärsverok-känsla i förbundet, att vi skulle närma oss spelkulturens övriga aktörer i Sverige och att se till att Sverok blev mer känt ute i övriga Sverige. Jag ville att vi skulle nå ut mer till aktörer i socioekonomiskt utsatta områden och även se till att Sverok kom närmare sina medlemmar.
När jag ser tillbaka känner jag mig nöjd även fast det inte är klart än på långa vägar.
Men nu är det slut.
Jag hade mer än gärna fortsatt att vara ordförande för Sverok ännu ett år. Det är helt klart värt det på alla sätt. Men valberedningen och jag har olika visioner om vilken som är den bästa vägen för Sverok att gå i framtiden.
Jag håller inte med i valen de har gjort men all kudos till Valberedningen som har gjort sitt jobb och tagit fram en komplett styrelse.  
Nu blickar jag framåt.Vi har en 30-årsfest att fira för Sverok, sedan Riksmötet som precis som alltid är en höjdpunkt för mig och sedan det allra sista förbundsstyrelsemötet.
Däremellan ska jag knyta ihop min säck på Sverok och se till att allt hinner bli klart.
Och i december ska jag packa ihop mina saker och flytta hem till Bästkusten igen. Jag ska fortsätta jobba för en bättre spelkultur på alla sätt jag kan, genom mitt eget #isisnerdfeminism, genom att spela massor av spel och genom att fortsätta vara en aktiv röst i spelkulturens Sverige. Jag ser så mycket som kan göras och förändras och jag är inte färdig på långa vägar än. Jag vill se mer mångfald och mer inkludering och jag vill se ett starkare spelkultur i hela Sverige.
Jag kommer aldrig sluta brinna för de frågorna.
Jag är stolt över mina år i Sveroks förbundsstyrelse, först som ledamot och nu som ordförande. Att ha lett Sverok under ett valår när rasism och nazism flugit högt i Sverige har inte varit det lättaste men jag har gjort mitt bästa och känner att det har varit värt varenda minut.
Till er som jag mött under året, alla ni aktörer, företagare, spelnördar, politiker och allt däremellan: Ni är fantastiska och det har varit underbart att se få träffa er alla.
Till alla medlemmar i Sverok:  Ni har gjort mitt år till en magisk resa jag inte hade velat byta mot något annat i världen.
Tack för sena middagar med chilli och godis, tack för prat om spelkultur, cosplay och rollspel, tack för konventsupplevelser, robotar, bokdiskussioner och för mycket energidryck, tack för diskussioner om stadgar och föreningsdemokrati, tack för att ni har mailat, ringt och för att ni är ni.
Tack till alla er som vill se en bättre spelkultur, till er som ordnat konvent, kongresser och LAN och till er som spelar med vänner och okända och till er som bara älskar denna här spelkulturen som ändrar livet för så många av oss.
Jag älskar er för alltid. Tappa aldrig er glöd och er kärlek till spel.
Vill ni göra mina sista månader på Sverok riktigt bra och göra mig glad, skriv gärna något fint minne eller peppig kommentar om mig här i bloggkommentarerna eller på min facebooksida.
Och när vi ses, vare sig det är på Riksmötet eller på någon annan plats, prata med mig och visa att mitt jobb var värt något för er med :)

Foto: Gill Edgar

fredag 5 oktober 2018

Bokmässan 2018 (eller året då Sverok fick en egen scen)

Herregud vad mina fötter inte läkt än. Fyra dagar på en mässa ger smärta i flera veckor senare.
Men det var så värt det.

Sverok närvarade även detta år på Bokmässan i Göteborg, precis som vi har gjort flera år tidigare. Skillnaden denna gång var att nu hade vi inte en monter utan vi roddade den nystartade Fantastikscenen i Fantastikgränd!
Det var stort.

Redo för besökare! 

Sverok har som sagt funnit på Bokmässan i flera år och jag har stått i montern i minst tre år eller så. Det är för mig alltid otroligt trevligt och peppigt men nu, med en ny ekonomi som seglar upp och där vi måste prioritera vad vi ska närvara på, var Bokmässan farligt nära att åka ut.
För krasst sett, det är inte många ungdomar som vill starta förening som går på Bokmässan. Det är en plats för att handla böcker och de skolungdomar som är där är som regel mer intresserade av godis och gratisstuff än att bilda förening.
Med en vild killgissning så har vi nog fått några föreningar genom åren från att vara på Bokmässan men framförallt har vi lyckats skapa oss en närvaro i litteraturrummet vilket gett oss en tyngd när vi driver frågan att spel ska vara kultur.
Vi har knutit kontakter med författare, förlag och med skolor samt bibliotek genom vår närvaro på mässan och framförallt har vi under flera år varit Fantastikgränds beskyddare,  det är guld.
10/10 så värt.
Men inför detta året så ville vi väl mer, vi ville se att det gav något och framförallt ville vi byta fokus.
Först landade vi i att inte vara på Bokmässan alls. Men sedan ville Bokmössan gärna att vi skulle sköta den nya Fantastikscenen. Det ändrade allt. Efter mycket om och men och kanske så landade vi i att Sverok skulle ha hand om och sköta program och upplägg för nya Fantastiskscenen.
Detta spikades en månad innan Bokmässan.
Stressen och den vilda omplaneringen för alla.
Men Anna Westerling, som är marknadsansvarig på Sverok, gjorde ett enormt jobb med att fylla fyra dagars program och fick till en underbar blandning av heta författare, förlag, panelsamtal och såklart Sverokpunkter och Sveroks kommunikatör Nicholas Ranégie fixade en otroligt snygg scen.
Så när Bokmässan öppnade stod vi där, med allt på plats och en snygg scen och fler Sverok-loggor än vi kunde räkna. Men jag var lite nervös. Skulle någon komma på våra programpunkter?
Min oro kom helt på skam för under de fyra dagarna hade vi rejält med folk som kom och lyssnade. Det var otroligt kul att se.

Vårt program på mässan såg ut så här:



Som ni ser var det en blandning av panelsamtal, föreläsningar och presentationer och intervjuer. Varje punkt var ungefär 20 minuter långa så det var högt tempo.


Samtal mellan mangatecknarna Natalia Batista och Elise Rosberg från Nosebleed Studio

Fullsatt när Josefin Westborg intervjuar författaren Mats Strandberg.

Jag och Anna Westerling turades om att presentera och även moderera vissa av panelssamtalen. Jag höll dessutom i tre punkter: Sverok och Fantastikens månad, Spelkulturens betydelse för biblioteken och Tjejer i Spelkulturen. Sedan satt jag med i en panel med, om jämställdhet i rollspel.
Det var riktigt nice.

Framförallt var det kul att höra hur besökarna uppskattade Fantastiskscenen och hur en uttryckte det:

"Detta är vad som saknats för mig."

Sedan var det så fint att se hur förlagen, butikerna och övriga som stod i Fantastikgränd tyckte att scenen var det perfekta tillskottet till gränden. Alla som stod i Fantastikgränd hade chans att skicka in en egen programpunkt till scenen och det var rätt många som gjorde det.
Resultatet var att de fick en plattform för att prata med sina besökare från, de kunde bidra med intressanta punkter och göra lite reklam för sitt eget skrivande och sina böcker.
Framförallt, att de stod på scen och pratade drog besökare till deras montrar och skapade liv och rörelse i hela Fantastikgränd, från stora och små montrar.
Jag tror det var otroligt värdefullt och viktigt att Sverok och Bokmässan kunde ge framförallt de mindre förlagen en scen och en plattform att nå ut från.
Det sätter svensk fantasty-, och sciencefiction- litteratur lite mer på kartan och förhoppningsvis kan den växa ännu mer.
Och krasst sett, utan alla de skulle Fantastikgränd på Bokmässan vara rätt tom och ödslig.

En annan kul sak som hände på Bokmässan var att jag och Max Horttanainen , ordförande för Svenska E-sportsförbundet, var med på Respektscenen som arrangerades av Forum för Levande Historia och pratade.
Max pratade om E-sport och inkludering och jag pratade om Sveroks HBTQ-satsning Proud and Nerdy.
Båda samtalen filmades och kan ses här nedan :)


Kort sagt var jag helt slut efter Bokmässan och mina fötter hatade mig och hatar mig fortfarande. 
Men det var så värt det.
Vi hade en egen scen, vi lyfte fram Sverok och Fantastiken och vi syntes på flera andra plattformar på Bokmässan.
Jag hoppas verkligen att vi får rodda Fantastikscenen nästa år med. Det är en så naturlig sak för Sverok att göra och jag vet att det lyfter Fantastiken till nya höjder.

Ni vet hur jag pratat mycket om hur jag vill se Sverok som "En samlare av spelkultur i Sverige" där vi fungerar som plattform och paraply och samlingspunkt för spelföretag, konvent och spelutvecklare i Sverige.
Detta var ett viktigt steg.

Dette er en fin scen, den hvill vi gjerna he, Mange Tak!
(I bakgrunden ser ni Max Horttanainen prata med forskaren Carl Heath)

Mer läsning på temat: