söndag 10 november 2013

Animetipset: Scrapped PrincessPacifica Casull är en helt vanlig flicka med helt vanliga problem. Hon är urusel på matlagning, ryker konstant ihop med sin storebror Shannon och beundrar sin storasyster Raquel som är magiker och ett under av lugn. Hon är som vilken annan 15-åring som helst.


Problemet är bara att andra 15 åringar inte behöver tillbringa livet på resande fot och betrakta varje främling som en fiende. Andra 15-åringar är inte jagade av hela världen som vill se en död.


Det är Pacifica och det gör hennes liv lite mer komplicerat. Särskilt som hon inte förstår varför alla vill se henne död. Något om en  kyrklig profetia, att hon skulle vara en bortglömd prinsessa och den lilla detaljen om att världens undergång kommer inträffa när hon väl fyller 16.
Men det har ju inget med henne att göra egentligen?
Hela världen där detta utspelar sig i är en blandning mellan fantasy och futurism med en lagom stor dos av religiös fanatism. Kyrkan har en järngrepp om människor så det är väl inte så konstigt att alla som får veta vem Pacifica vill döda henne. Till råga på allt så övervakas hela världen av de så kallade Fredsbevararna, som ena stunden är människor, andra stunden femtio meter höga stridsmonster. Naturligtvis vill dessa också döda Pacifica men de verkar ha en annan orsak.
Det som hindrar att Scrapped Princess blir en total emohistoria a la  “Varför just jag?” är Pacifica själv. Hon är en underbar karaktär att följa, just för att hon är så vanlig. Hon är inte perfekt och inte en genomsnäll människa. Hon är en obstinat 15-åring mitt i livet som nyss insett att hon börjar bli vuxen och det gör att serien får en perfekt balans av humor, misär och episkhet.
Oh nämnde jag att det finns en chans för drakar med?


(Publicerades ursprungligen på Megazine. )

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar