torsdag 12 december 2013

Möt Maddelisk, VM-mästare i StarCraft 2

Det har gått spikrakt uppåt  för Madeleine Leander, eller Maddelisk som hon är mer känd som. I slutet av november så krossade hon allt motstånd och vann en överlägsen seger i VM i damklassen i StarCraft 2, en enormt stor händelse som satte E-sport på kartan för många i Sverige. Idag räknas hon som en av de främsta StarCraft 2 spelarna i Sverige och hon blev nyligen utsedd till Årets Supertalang 2013 av tidningen Veckans affärer.
Megazine har pratat med Madeleine om hur hennes intresse för StarCraft 2 började och vad som händer härnäst.
Hur började ditt intresse för datorspel?
Anledningen till att jag började spela var att min dåvarande pojkvän Joel lyckades övertyga mig om att testa på StarCraft 2. Vi började spela 4 mot 4 med två kompisar och efter ett tag kom jag in i det och tyckte det var väldigt roligt. Innan dess har jag bara spelat Super Mario på ett gammalt Nintendo

Hur kom det sig att du bestämde dig för att börja tävla?
Enkel fråga. Tjejturneringar är svaret. Hade det inte varit för dem hade jag antagligen inte börjat tävla eller satsa på att göra det. Några kompisar berättade om tjejturneringarna och taggade mig att träna till dem och hjälpte mig och gav tips.


Berätta om första gången du tävlade!Första gången jag var med i en turnering var en tjejturnering online under första året för StarCraft 2 Jag var i platinum tror jag men tyckte det var jättekul ändå. Jag lyckades vinna några matcher bland annat med ett proxyhatch mot en protoss. Jag tyckte det var jättekul och bestämde direkt att jag skulle vara med fler gånger.


Hur tänker du när du sätter dig och ska tävla? Vad är viktigast, roligt spel eller att spela smart?
Innan jag ska spela viktiga matcher tänker jag ofta igenom ungefär vilka strategier jag ska använda. Jag brukar ofta variera mig mycket dels för att det är roligare att spela då och jag blir inte lika förutsägbar för motståndaren. Dessutom blir det roligare för de som tittar på det sättet. Jag brukar ofta försöka hitta luckor i motståndarens spel och utnyttja dem till kartan efter. Jag tycker ofta att det är jobbigt att spela på offlineturneringar och blir lätt distraherad och ofokuserad. Jag har svårt för när det är mycket ljud runtomkring och känner mig ofta pressad att prestera. Det är något jag måste jobba med.
Du var ju kommentator för Dreamhack Winter för SVT nu i slutet av november, hur kom det sig?
Jag blev tillfrågad helt enkelt och sa ja. Jag har kommenterat ESPORTSM på svenska ett tag så det spelade antagligen in.
Hur var det att vara kommentator?
Det var verkligen jätteroligt. Det kändes lite knackigt de första matcherna men sen kom vi igång och det blev bättre. Finalerna sändes på SVT och vi fick en otrolig respons. Många som inte brukar titta på e-sport hörde av sig och berättade att de inte kunde slita sig från matcherna. Jag är nöjd med finalen men ser fortfarande många saker som kan förbättras.
Är det vanligt med kränkande kommentarer mot dig som kvinnlig spelare och som kvinnlig kommentator?
Negativa kommentarer förekommer på internet mot alla som syns och hörs. Jag tror inte det är värre för att jag är tjej men kommentarerna riktas ofta åt att jag är kvinna. Som kommentator tror jag inte jag fått några kränkande kommentarer alls, däremot händer det att folk skriver ”it’s a girl” och liknande. Tyvärr är det ganska ovanligt med tjejer i scenen just nu och jag tror bara det har med det att göra.
Har det blivit bättre/värre efter VM-vinsten?Jag ser ingen förändring efter vinsten. Däremot blev många upprörda över att det fanns en damklass men den kritiken var ju inte riktad till mig.
Vad tror du kan göras för att fler kvinnor ska vilja tävla i E-sport?
Eftersom det är så få tjejer tror jag att tjejturneringar som inkörsport är jättebra. Bara några småturneringar online med små priser kan inspirera många. Det var ju så jag började och många andra med mig. Jag spelade flera turneringar där priset var en musmatta. Det är också ett bra sätt att lära känna andra tjejer som spelar. Jag tror också det är viktigt att bygga profiler. Jag tror det är viktigt att tittarna ser att det inte bara är killar som sysslar med e-sport om vi vill att e-sporten ska växa sig riktigt stor. Då vill vi ha med hela befolkningen och inte halva. Till exempel tycker jag det är jättebra att smix är med och översätter/hostar på DreamHack, eller att Ina Bäckström jobbat med sändningarna på SVT. Jag tror även det inspirerar tjejer till att satsa hårdare på e-sport.
Vad händer härnäst?
Nu blir det ganska lugnt fram till nyår. Jag har en turnering jag ska spela i men jag behöver också fokusera på jobbet just nu. I januari sätter ESPORTSM igång igen och jag ska vara med och kommentera. Jag siktar också på att vara med i DreamHack-turneringarna som kommer hållas i Sverige. Nästa år kommer jag bara att jobba deltid (56%) på Stockholms Universitet där jag doktorerar och övrig tid kommer gå till jobb inom e-sporten och spelandet.


(Publicerades ursprungligen på Megazine)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar