måndag 21 april 2014

"ISIS - Nördfeminism i kubik" på Gothcon 2014

Jag sitter helt utslagen i solen och kan andas igen. Årets ISIS - Nördfeminism i kubik på Gothcon är över för i år och jag kunde inte varit mer nöjd eller stolt.
Jag valde att göra ett kortare ISIS än förra året, dels för att det är rätt slitigt att dra i allt själv och dels för att jag ville hinna spela spel på Gothcon för en gångs skull (min nördnerv behöver det så mycket!).
Så i år blev det mellan 14-19 på fredagen.
Men låt mig börja från början. Först var det detta med fotoutmaningen jag pratat om innan. Jag vill ju gärna att ISIS ska innehålla olika saker som folk kan delta i även fast de inte kan åka på Gothcon. Förr året gjorde jag en webbenkät för kvinnliga nördar och efter lite tänkande så beslutade jag mig att detta årets göra en fotoutställning. Så jag skapade ett facebook-event och postade ut det i alla grupper där jag trodde att det skulle vara intressant samt såklart på twitter. Alla var fria att skicka in bilder,enda kravet var att man skulle vara nörd och feminist samt att jag ville se ansiktet på bilden.
Jag öppnade eventet där jag uppmanade folk att skicka in bilder den 26 mars. När jag stängde det kl 23.50 den 16 april så hade jag fått in 197 bilder. Det var enormt mycket mer än vad jag trodde att jag skulle få in.
En sak som slog mig när jag gick igenom alla bilderna på onsdags-,och torsdagskvällen var den enorma kreativitet, glädje, engagemang och bredd som finns inom nördfeminism. Alla bilder var helt fantastiska, alla gjorde mig fånigt glad och vartenda en visade fantastiska människor som älskade feminism och sin nördhobby.
Och jag hade helt underskattat hur mycket en fotoutställning drar folk eller hur mycket besökare som skulle komma till ISIS.
Jag, Svart och Khazad stod och satte upp alla bilderna en timma innan öppning så dök Gnistrar (som skulle hålla i två föreläsningar) upp.

– Anna, du vet att det är typ kö utanför?
– VA?
*öppnar dörren på glänt och tittar ut på alla förväntansfulla människor utanför. Stänger långsamt dörren igen*
– Jag får nog be om en större sal tills nästa år...

När jag slog upp dörren till ISIS kl 14 på fredagen så vällde det in folk, det var konstant full inne i salen och utanför med. Jag stod i dörröppningen och gjorde under två timmar i princip inget annat än att tala med folk om feminism, kvinnor i spelkulturen och blev generad över att folk gav komplimanger över hur bra det var att ISIS fanns.
När sedan föreläsningarna körde igång så var det fullsatt konstant och då smög det ändå in lite folk under tiden och satt på golvet eller stod upp.
Föreläsningarna ja... Jag saknar ord lite för hur bra alla tre var. Först ut var Josefin Westborg (mer känd i min blogg som Gnistrar) som föreläste om "Nördfeminism - Vad är det?". Efter det höll coola Natalia Batista föreläsning om sin manga Sword Princess Amalthea där hon vänt på könsrollerna. Mycket spnnande och bra med en manga som krossar kroppsnormer, könsnormer OCH har tänkt till rejält när det gäller etnicitet. Ja jädrar, riktigt bra!
Sist så höll Josefin sin arga föreläsning "Nördfeminism - Shit people say" där hon tog upp de vanliga dåliga argumenten feminister brukar få höra(som den gamla godingen: "Jag är inte feminist, jag är humanist") och bara krossade dem.
Natalia Batista, jag själv och Josefin Westborg på årets ISIS på Gothcon. Foto: Gill Edgar
När jag tillslut kunde plocka ner och stänga med hjälp av Khazad och Svart så var jag så jädra slut men samtidigt så glad för den fina och givande respons som fåtts och som fortsatte att strömma in under hela konventet, både till mig och till föreläsarna.
För att citera Natalia på facebook senast idag:
"Det bästa med ISIS och satsningen är att diskussionerna är igång. Jag hade minst 3 feminism-samtal med andra som sett föreläsningarna eller hört talas om ISIS. Yes!"

Jag är glad att ISIS lyckas med att väcka tankar och bidra till givande samtal. det behövs för att få bort den sexism och den sunkiga attityd som fortfarande finns i nördvärlden. ISIS behövs, inte bara på Gothcon men för spelkulturen i stort och jag vill fortsätta att få det att växa.

Något som också gjort mig väldigt glad är den mediala täckning som ISIS har fått. Gothcon själv ahar varti sjukt grymma på att lyfta ISIS och alla tidningar som har skrivit om G
I torsdags morse så var jag och Frk Karlsson med i P4 Göteborg och jag pratade om ISIS, en kortversion av inslaget kan ni hitta här.
Och mitt när jag stod som bäst och riggade i ordning fotoutställningen en timma innan öppning i fredags så sa Gothcon att SVT Västnytt ville prata med mig vilket de fick. Det inslaget sändes sedan nationellt i Rapport på Påskafton vilket jag fick reda på via Facebook och massa sms och mail som damp in.
Jag är inte jätteförtjust i hur de lagt upp inslaget, detta att de vill lyfta fram nördfeminism och andelen tjejer på konventet men enbart talat med manliga besökare förutom mig. Jag förstår att de talar med Alexander Hallberg (Gothcon-general deluxe), annat hade jag blivit sur över för han är extremt vettig och bra men är det så svårt att grabba några av de kvinnliga spelarna på Gothcon och prata med dem?
Sedan så är ISIS inte en förening utan ett initiativ drivet av mig vilket de kunde kolat upp men det är lätt hänt att sådana fel görs.
Journalisten i mig vet sjukt väl hur jobbigt det är att skickas ut på något med uppmaningen "Filma/banda allt du ser så bestämmer vi vinkel sedan" vilket det känns som det har blivit här". Men Susanne Jungmar och fotografen var trevliga, vettiga och bra att prata med och jag är glad för att de ville lyfta fram ISIS. Inslaget kan ni hitta här. 

Det är nu spikat och klart att det blir ett ISIS på 2015 års Gothcon så jag kommer ägna våren åt att planera inför det, sätta ihop en rejäl hemsida och en ny logga. Men jag vill även få ISIS till andra konvent och platser i Sverige så det ska jag titta på mer också.
Detta kommer bli ett bra år. Mer ISIS, mer nördfeminism och mer feminism överlag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar