tisdag 28 juni 2016

Whitewashing, blackwashing och lite mer representation

Jag har redan skrivit om detta med vikten av representation och bristen på rasfierade inom film-världen. En sak som hänger ihop med det är detta som kallas för whitewashing. Det blir ju aldrig out of date att prata om whitewashing inom film och tv-serier. Det är något som händer hela tiden och det verkar som att filmbranschen aldrig lär så jag kommer väl sitta om ytterligare ett år och skriva ännu ett sådant här inlägg. Om jag är bitter? Oh ja. Jag har redan pratat om att man använder argumentet “Vi tog den som var bäst” som en ursäkt att casta vita skådespelare istället för rasifierade. Nu senaste rör det filmen Ghost in the Shell där skådespelerskan Scarlett Johansson castats i huvudrollen. Och missförstå mig rätt, jag har inget emot Scarlett Johansson, tvärtom är hon är en rasande duktig skådespelerska som säkert kommer göra ett kanonjobb i rollen. Men det skaver eftersom Ghost in the Shell rätteligen borde ha en japansk skådespelerska i huvudrollen. Skådespelerskan Ming-Na från bland annat Agents of S.H.I.E.L.D twittrade så här:

Ghost in the Shell är en anime som är skapad i Japan. Viktigare är att huvudkaraktären heter Makoto och är japansk. Därmed borde castingen vara självklar.
Men icke!
En vit skådespelerska är castad och när det orättvisa och skeva i detta påpekas så haglar argument som att “det är en tecknad serie!” “Den utspelar sig i framtiden!” samt “Men hon är ju en cyborg så vad katten spelar det för roll vilken hudfärg hon har?” Absolut. Men om det inte hade spelat någon roll vilken hudfärg hon hade, varför var det så viktigt att casta en vit skådespelerska?
Dessutom, om vi tittar på själva animen, hur logiskt är det att de som skapade den japanska cyborgen Makoto i Japan skulle göra henne icke-japansk? Fundera på det några varv och tänk över hur vithetsnormen även här påverkat tänkandet. Det skaver ännu mer för mig när skaparna av serierna inte är upprörda över detta faktum utan accepterar eftersom de inte hade väntat sig att en japansk skådespelerska någonsin skulle få rollen. Igen, en uppgivenhet som präglats av vithetsnormen, En syn som säger att det inte är någon ide att hoppas på en japansk skådespelare i huvudroller, inte ens i berättelser som kommer från ens eget land. Genom att whitewasha roller som borde spelas av rasifierade så skickar man ut signalerna att “den här karaktären/berättelsen är ascool och vi vill göra en film på den MEN vi tänker casta vita skådespelare i rollerna för att det blir bättre då.” Men det blir inte bättre utan det som det gör att är att det dels krymper det utrymme som rasfierade skådespelare har att arbeta med och dels så bygger man på den vithetsnorm som redan finns. Den vithetsnorm som säger att de som ska spela hjältar och synas på filmduken ska vara vita och om rasifierade ens ska finnas så hamnar de i roller som skurkar eller som “den-person-som-dör-först” (klassiskt i typ alla skräckfilmer) eller som den icke-vita sidekicken eller kompisen i kompisgänget Whitewashandet och bristen på representation gör också att vår syn på idoler och förebilder påverkas. När det görs listor på förebilder så är det sällan som rasifierade personer förekommer, undantaget är hiphop-kulturen. Det beror på att de sällan lyfts fram samt att rasifierade personer har hårdare ramar att förhålla sig till. Med det menas att det finns ett mindre utrymme för felsteg än vad en vit idol/skådespelare hade haft. Om en rasifierad person lyckas så kan det heta att “hen är bra för att vara svart” men hen förväntas också hålla sig inom ramarna för vad som förväntas av en svart person. Ser ni dubbelbestraffningen här?
Till råga på allt så har jag sett uttrycket blackwashing förekomma på nätet, även bland bekanta till mina vänner. Blackwashing används av dem som ett uttryck för när en rasifierad karaktär castas i en roll som ursprungligen spelats av en vit. Det är ett uttryck som likställs med whitewashing och används för att hävda rasism mot vita. T ex: När Idris Elba föreslås som nya James Bond (vilket hade varit helt awesome och så bra på alla sätt!) så säger de värsta kritikerna att det är att blackwasha James Bond och diskriminerande som en form av rasism mot vita.

Seriöst, hur farligt hade det varit?

Jag gillar inte ordet blackwashing och jag gillar inte vad det står för men jag ska försöka ta detta pedagogiskt: Det finns få saker som stör mig så mycket som när jag ser folk säga att blackwashing är rasism mot vita (för mer info om mina tankar på det ämnet, se tidigare bloggpost) eftersom det visar på en otrolig ignorans och okunskap om hur rasistiska strukturer och vithetsnormen har fungerat genom historien och hur den fungerar idag. Enligt mig är detta med att casta rasifierade skådespelare i roller som spelats av vita inte rasism eftersom det är ett försök att åtgärda en vithetsnorm som bidragit till diskriminering och rasism mot rasifierade. Rasifierade skådespelare är inte privilegierade i västerländsk filmindustri, varken förr eller idag. De har hamnat i stereotypa roller, det anses finnas rum för ett begränsat antal, rasifierade, det anses inte värt att satsa lika stort på rasifierade skådespelare och lägg också till den rasism som spiller över in på filmindustrin. Med bakgrund av detta så är det bisarrt att ens använda ett ord som blackwashing och påstå att vita skådespelare behandlas orättvist. Det går inte att uppfinna ett ord som blackwashing och sedan likställa det med whitewashing för att det ignorerar vårt post-koloniala arv.
Vi måste snarare fråga oss varför James Bond måste vara vit?

Att casta rasifierade skådespelare i roller som brukar spelas av vita handlar om att se till att rasifierade skådespelare får lika stort utrymme som vita skådespelare och i en filmindustri som konsekvent diskriminerar och whitewashar sina roller så är det extremt skönt att se att det börjar vända. Västerländsk filmindustri har sedan starten whitewashat roller och krävt att rasifierade skådespelare att de håller sig till stereotypa roller. Att det finns möjligheter att rasifierade kan spela roller utanför stereotyperna är en stor sak eftersom det ökar representationen i film vilket betyder mycket för rasifierade runtom i världen. En viktig sak är att fler rasifierade på filmduken ger fler förebilder som rasifierade världen över kan identifiera sig med och se upp till. Jag kan inte nog understryka vikten av representation inom film och hur det inverkar på rasifierade personer. För mig har det varit otroligt viktigt att se rasifierade skådespelare ta mer och mer plats på filmduken. Det ger mig filmstjärnor att identifiera mig med, att bli uppmuntrad av och framförallt skapar det en känsla av hopp. Att det går att övervinna rasismen och bli en stjärna. Att anklaga en film för blackwashing är för mig ett sätt att återigen minska utrymmet på film för rasifierade skådespelare. Att whitewasha en film är att ytterligare krympa det utrymmet.
Båda understödjer och bygger på en vithetsnorm och båda är ett led i strukturell rasism.

Ska det vara så svårt att greppa?
Stort tack till Svart och Amalthea för input på texten!

2 kommentarer:

  1. Jag har läst ett antal inlägg på din blogg nu, om detta, om black panther, vikten av att kunna identifiera sig, om omvänd rasism, white feminism etc.

    En röd tråd är ett sorts krav på att andra ska utkämpa dina strider. Men vita hetero-feminister kanske har fullt upp med sin strid? Varför ska de kämpa för rasifierade och icke-binära? För att det är mer synd om dessa? Jag anser att vi måste tillåtas gräva där vi står och jobba för det vi brinner för!

    Likaså Hollywood, de tjänar pengar på en amerikansk och europeisk publik, främst, med 80-90% vita. Klart som sjutton de främst castar vita. Bollywood, nigeriansk filmindustri, kinesisk filmindustri, japansk filmindustri etc castar givetvis också främst sina majoritetsetniciteter.

    Den andra röda tråden kretsar kring identifikation. Du blir själaglad när black panther målar upp en fiktiv överlägsen afrikansk kultur, eftersom det ger rasifierade något att identifiera sig med. Men varför identifiera sig med just sin hudfärg? Det är ju bara yta - varför inte identifiera sig med sin världsbild/ideologi/kultur istället? Man kan bestämma sig för att identifiera sig med eller vara någon som uppbär en upplysningstradition, eller någon som är socialist eller liberal, kristen eller ateist, för att bara nämna några. Det är viktiga tankar och idéer, inte färg!

    Och jag kan inte se att vägen till framgång skulle vara att stå på barrikaderna som antirasist, utan den enda vägen är att bygga humankapital! Det finns exempelvis ett skäl till olika utfall i samhällspositioner för judar och romer (som båda varit utsatta för rasism). Det är INTE att judarna varit mycket bättre i anti-rasism-genren eller att de funnit förebilder i populärkulturella uttryck, utan att de haft en stark bildningskultur. Därav den enorma överrepresentationen inom nobelpris, företagsledarjobb mm. Medan romerna snarast haft en anti-bildningskultur, med resultat därefter.

    Resultatet av identitetspolitiken du spelar blir att vita också kommer spela den, precis som du noterat när du talar om blackwashing. Dvs när du kräver att din kamp är primär genom att slå ner på whitewashing mm, så kommer motreaktionen som ett brev på posten. Och du kan gnälla över privilegier och orättvisor hur mycket du vill - motreaktionen kommer ändå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. På ett sätt håller jag med om tanken på att gräva där en står. Det är den enklaste och ofta mest effektiva formen av aktivism och där många börjar. Det är klart att det är helt okej att gräva där vi står.
      Men som sagt, en börjar där och sedan kan vi göra mer. Jag driver en linje om intersektionell feminism där vi måste se bortom vårt eget perspektiv och börja jobba på flera olika fronter. Jag gör det själv inom ämnen där jag inte känner till allt.
      Breddar vi inte vårt perspektiv och kämpar på flera fronter kommer vi aldrig någon vart. På min blogg här skriver jag mest om rasism för det drabbar mig och jag har ett personligt perspektiv. Men jag ser till att stötta och driva andra frågor på andra plattformar, som psykisk ohälsa, stöd för funktionsvariationer och liknande.

      Angående vägen till framgång håller jag inte med dig alls eftersom vi måste bygga över de orättvisor som finns inbyggda i strukturer och normer för att kunna nå hela vägen. Såklart i kombination med en rad andra faktorer men att bara vara tyst är inte något jag ser som positivt.
      Och vita spelar redan identitetspolitiken genom en norm som fokuserar på vithet (detta är ingen jag kommit på btw) så att antirasister börjar syna detta genom att kräva bättre representation och bättre bredd är just en motreaktion.
      Om sedan det börjar gnällas över att det är jobbigt så är jag helt okej med det.

      Radera