torsdag 2 februari 2017

Hantering av rasism i lajvvärlden

Jag har ju tidigare bloggat om rasism i re-enactment- världen och med det sagt så borde jag inte behöva skriva detta. Lajvvärlden och re-enactment.världen har många likheter så jag tänkte länge att det var onödigt att skriva ett liknande blogginlägg om hur lajvvärlden hanterar rasism.
Men ju mer jag tänkte på det, desto med så insåg jag att det nog kunde vara bra att skriva ett inlägg specifikt om rasism i lajvvärlden och hur jag tycker det bör hanteras.
Både för att jag behöver få reda i mina egna tankar om det och dels för att det behövs om folk skulle söka på det.

Rasism existerar inte i ett vakuum.
Och det försvinner inte på lajv bara för att det är ett spel

Det här inlägget kommer fokusera mest på hur jag tycker att du som privatperson kan motverka rasism och nazism inom lajvvärlden. Mycket eftersom jag redan för Sveroks räkning skrivit ned en uppförandekod(ihop med flera andra) som riktar sig till lajvföreningar och lajvarrangörer. Den har huvudfokus på sexism, sexuella övergrepp men även diskriminering.

Så då kör vi!

Jag har gått från att lajva typ fyra gånger per år till att det blir någon enstaka gång per år. Mycket på grund av att jag jobbar varje sommar (och de flesta lajv händer på sommaren) men också för att livet innehåller så mycket annat som jag ska hinna med (främst jobb).
Men jag försöker åka minst en gång per år på något lajv jag verkligen är peppad på.
Sedan jag började lajva 2003 (eller 2006 beroende på hur man räknar) så har jag upplevt väldigt lite rasister på lajv.
Det har däremot funnits rasistiska fördomar och okunskap om hur man inkluderar rasifierade i en lajvvärld. Samt att det tyvärr har funnits väldigt mycket cultural appropriation och reproducerande av sunkiga rasistiska stereotyper i omlopp, främst när det gäller skapandet av lajvvärldar och liknande.

Men det största diskussionen som återkommer i lajvvärlden, lika säkert som att Kalle Anka visas klockan 15.00 på julafton, det är att vi måste släppa in nazister och rasister i lajvvärlden.

Just det här argumentet som baserar sig på principen att "alla måste få vara med och leka" är så tröttsamt och det lägger verkligen inte en bra grund för hur rasism ska motverkas.

Att den här diskussionen dyker upp så ofta i lajvsverige tror jag grundar sig på två saker:


 1.  Lajvsverige är en väldigt vit hobby vilket gör att rasism inte är en prioriterad fråga. Det gör att när väl frågan om rasister på lajv väl dyker upp så blir det ett analytiskt problem och en fråga om yttrandefrihet istället för att det blir en fråga som handlar om att hatbrott och diskriminering. 
 2.  Det finns en syn på att det ska pratas med rasister och att det är något som alla måste göra. Annars är du en dålig människa som inte låter andra vara med och leka.


Resultatet av en väldigt vit hobby samt en brist på konsekvensanalys blir att fokuset flyttas från hur fel det är med rasism till att varför är det fel att vara rasist?

I slutänden så leder det till att rasifierade drar sig från att lajva. Vilket är det minst hobbyn behöver.

För kom ihåg att när rasister och nazister okritiskt får leka i lajvsverige så görs detta på bekostnad av att rasifierade ska kunna känna sig trygga i sin hobby och ofta utan någon plan för hur det ska hanteras om rasifierade känner sig hotade eller rädda.

Så hur kan du som privatperson i lajvsverige motverka rasism?

 • Säg ifrån om det är så att det är någon med rasistiska åsikter som skriver i en lajvgrupp.
 • Säg ifrån om det är någon på ett lajv som använder sig av rasistiska uttryck som inte ingår i lajvsettingen.
 • Utbilda dig om rasism och rasistiska strukturer.
 • Var medveten att om du vill vara mot rasism så måste du säga ifrån mot rasister och nazister. Gör du inte det så lämnar du dina rasifierade vänner helt ensamma.
 • Rasism existerar inte i ett vakuum, är någon rasist eller nazist utanför lajvet så kommer den personen att vara en otrygghet för rasifierade personer på lajvet. Punkt.


Jag brukar ibland få frågan: Men hallå, kan vi inte ens prata med rasisterna/nazisterna som vill vara med på lajv?

Ja, du som vit är mer än välkommen att prata med rasister och nazister och försöka analysera hur de tänker.
Tvinga bara inte mig som rasifierad av göra det,
Det kommer aldrig för mig att bli ett alternativ att sitta och lyssna på en rasist eller  nazist och höra om hur jag är en mindre värd människa som inte förtjänar att finnas. Aldrig i helvete.
Försök aldrig övertyga mig om att din rasistkompis som hyllar förintelsen på sin facebookvägg skulle göra att jag känner mig trygg på ett lajv.
Samma sak gäller för alla som blir aktivt hotade av rasister och nazister, som folk med annan religion eller människor inom HBTQ, att vi borde lyssna på rasisterna och nazisterna om hur de ser på saken.
Det är inte rimligt att vi ska behöva kompromissa med vår säkerhet för att lajvsverige inte vågar sätta ned foten.
Jag tror lajvsverige kan göra mer och utvecklas till världens bästa plats som är trygg och fri från rasism om vi slutar stirra oss blinda på ett konstigt argument om yttrandefrihet och framförallt om vi slutar vara så ängsliga.

Det är inte en mänsklig rättighet att få vara med och lajva men det är ditt ansvar att se till att motverka rasism och framför allt är det en vit lajvhobbys skyldighet att se till att lajv är en trygg plats för rasifierade.


Mer läsning på temat:

En feg inställning till rasism (eller en fråga om att se sina egna privilegier)


Youtubevideos (med Eva Wei)

Etnicitet och lajv
Etnicitet och lajv 2.0

2 kommentarer:

 1. Väl rutet! Jag är också vansinnigt trött på den flata inställningen mot rasism och sexism inom lajvkretsar. Det är helt ointressant varför personen ifråga beter sig som ett svin. Det finns inte "två sidor av myntet". Att ta ställning mot rasism och sexism innebär att man kanske måste göra det där jobbiga och konfrontera folk som beter sig illa, att tala om för dem att de inte är välkomna på ens arrangemang. Det är jobbigt, men tar man inte den diskussionen så är man en del av problemet och bör inte kalla sig antirasist!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket!
   Ja, jag har tröttnat rejält. Det känns ofta rätt tröstlös att behöva ryta ifrån varje år och utan att jag ser någon mer bättring än att folk nickar och säger att det är viktigt. Men som du säger, de gör ingenting när det väl gäller!

   Radera