fredag 25 oktober 2013

Alla män, även du, ansvarar för våldtäkterna.

De senaste dagarna har en gammal debattartikel från 2003 delats runt flitigt på facebook bland mina vänner nämligen den här, "Alla män ansvarar för våldtäkterna-Johan Ehrenberg"

Den har en del poänger och det märks inte att den har några år på nacken vilket förmodligen är en av anledningarna till att många av mina vänner delat den. Så långt, allt väl.
Det som störde mig något enormt är de trista kommentarerna som debattartikeln fick när den delades runt bland mina vänner. Män som kommenterade att de känner sig påhoppade, kränkta och ledsna över att de som grupp skulle vara en del av våldtäktskulturen

SUCK!!

Jag kan mycket förstå och sätta mig in i att män blir både provocerande och arga över att klumpas ihop i en grupp och hållas ansvariga för något så allvarligt som våldtäkt.
Jag kan förstå det.
Det jag inte kan förstå är denna brist på förståelse och oförmåga till analys över det faktum som kvarstår- Att det är männen som är i klar majoritet bland de som våldtar samt den självklara frågan: Varför är det så här?

(För siffror och lite statistik över anmälda brott och våldtäkter rekommenderar jag BRÅ)

De här frågorna om varför det är män som oftast våldtar och vad det beror på ser jag ibland plöjas och analyseras bland många av mina vettigare vänner, både män och kvinnor. Men de är i minoritet bland de män som vrålar:
"OMG, hur kan du påstå att alla män är ansvariga för något så hemskt som våldtäkt och förtryck, jag är ju en bra kille, en schysst kille! *KRÄNKT*"

Här kommer den spexiga nyheten: Vi är alla ansvariga för det förtryck som pågår så länge vi väljer att låta bli att aktivt förändra det och ifrågasätta de samhällsstrukturer som finns. Vi är alla ansvariga för att förändra patriarkala strukturer som ligger bakom ruttna könsroller och kass struktur.
Och män är ansvariga i högre grad för att de har bättre rättigheter och mer fördelar i samhället.
Män är ansvariga i högre grad när det gäller våldtäkt eftersom det är män som våldtar. För kvinnor kämpar redan enormt mycket för att våldtäktskulturen ska försvinna.

Och jag blir trött när män gnäller över att de är trötta på att skuldbeläggas enbart för att de är män. Särskilt när vita män gnäller över det på ett okonstruktivt sätt. (okonstruktivt= säger att alla är elaka men vägrar inse att världen är ojämställd och vill inte göra något åt det)

Välkommen till världen där du (Ja, jag tittar på dig, du vita kränkta man) inte får glida på en räkmacka och få allt gratis, den värld när många kvinnor lever i och kämpar för att förändra genom att vägra acceptera dåliga villkor, slutshaming och att ständigt bli skuldbelagda och misstrodda när de anmäler våldtäkt.

Det finns ett stort problem om du som man inte kan eller vill se att det är en ojämställd värld och väljer att aktivt gnälla och känna dig kränkt över att vettiga män och kvinnor påpekar att män faktiskt har ett rätt stort ansvar för att se till att våldtäktskulturen ändras och försvinner helt.
Den attityden gör att problemet fortsätter, våldtäkterna kommer inte minska, snarare öka och vi kommer att kunna länka till Johan Ehrenbergs debattartikel om ytterligare tio år och den kommer fortfarande vara lika aktuell.

Att stoppa våldtäktskulturen  handlar inte om att vara godhjärtad kille eller snäll man för passiva lösningar hjälper inte. Det handlar om att aktivt tänka, analysera och förändra samhället och kunna se sin egen privilegierade ställning, i det här fallet som man och våga agera bortom sina sårade känslor.

Det hade varit bra om de kränkta männen slängde bort sin kränkthet och började tänka lite på det istället för att försvara sig. För om du är bra, snäll och vettig, varför måste du då försvara dig?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar