söndag 18 september 2016

Hantering av rasism i reenactment-världen

Det blir ju aldrig tråkigt att prata om rasism!

Eller jo, det blir det. Men det slutar aldrig vara viktigt att lyfta varför det sker och varför det uppstår,oavsett i vilken social kontext det än sker. Jag har sedan ett tag tillbaka funderat en del på just detta med rasism som försiggår i och i samband till re-enactmentvärlden, alltså den hobby där man sysslar med historiskt återskapande i kläder och kultur.
Så jag har försökt sammanställa vad jag tycker och tänker att man kan göra för att motverka rasism i reenactmentvärlden.

Men först lite bakgrund till varför jag skriver detta:
Jag började syssla med vikinga-reenactment för flera år sedan och sedan dess har det varit ett intresse för mig. Jag har försökt åka på en del marknader och försökt att få mina kläder till att vara hyfsat historiskt korrekta, både när det gäller modell på kläderna och tyger. Och jag vill inte ens tänka på hur mycket pengar jag lagt ned på mina pärlor eftersom alla är modellerade efter historiska fynd.
Vikingahobbyn var för mig under flera år inte bara ett andhål utan också ett sätt att arbeta med historiskt återskapande på ett djupare sätt och sy på ett annat sätt än när jag bara hantverkade inför lajv.
Men för två år sedan så började jag tappa min pepp rejält.  Det började märkas mer och mer att det var en stor del nazister och rasister som sökte sig till vikingamarknaderna. I jakten på det "äkta svenska" och den "sanna nationalistiska känslan" så blev de för mig ett rejält orosmoment med hakkors och tröjor med rasistiska budskap. Det var inte en trygg plats längre och framför allt inte för mig som rasifierad.
En del av de som rör sig i vikingasvängen bildade facebookgrupper för att motverka rasism och det fick mig att känna en smula hopp. Men det sköts ned lika snabbt igen när debatten istället för att handla om hur man ska hantera rasister började handla om varför det är fel att vara rasist.
Efter att upprepade gånger försökt säga att det där är en jättefarlig attityd och att den inte alls skapar en hobby som är säker för de som drabbas av rasism så orkade jag inte mer utan kände att "Fuck vikingavärlden om ni ska stötta rasism så får ni göra det utan mig."

Men jag kan ju inte riktigt hålla mig borta och jag insåg också att det jag inte har gjort är att skriva ned vad för åtgärder jag vill se för att stoppa rasism i re-enactmentvärlden i stort för att göra det till en inkluderande hobby där framför allt rasifierade kan känna att de också har en plats.

Så hur kan man hantera rasism i reenactment-världen enligt mig?

OBS: Viktigt att komma ihåg, rasism ser inte likadan ut. Det finns alltifrån hardcorenazister med hakkors som vill döda alla rasifierade till de på fyllan(eller utanför den) säger att reenactmenthobbyn bara är till för vita människor. Jag känner mig lika ovälkommen av alla typer av rasism. 

Som förening aktiv i reenactment-världen:

* Ha en likabehandlingsplan där det uttryckligen står att ni tar avstånd från rasism och att alla medlemmar som engagerar sig i föreningen ska ha nolltolerans mot rasism.

* Ha en policy och en hanteringsplan för hur ni som förening hanterar rasism, både inom föreningen men också på arrangemang ni arrangerar men också deltar i.

* Var snabba och aktiva med att hantera när det förekommer rasism i föreningen, ta upp det med föreningsmedlemmen, prata med hen och försök nå fram i att få hen att förstå att detta med rasism är fel.

*Om det är personer, utanför eller inne i föreningen, som råkat ut för att personer inom föreningen kommer med rasistiska tillmälen, prata med dessa och kolla av hur de mår. Förklara att ni i föreningen har nolltolerans mot rasism och att detta ska tas itu med.

*Om det finns nazister på marknader ni medverkar på, meddela arrangören av marknaden. Det kan också vara bra att kolla upp vilken likabehandlingsplan marknaden har mot samt vilken plan de har för att hantera rasism. Om de inte har en, peppa de till att göra en.


Som privatperson i en förening:

* Säg ifrån om någon i din förening använder sig av rasistiska uttryck.

* Säg ifrån om några andra re-enactare utanför din förening använder sig av rasistiska uttryck.

* Om det är nazister på marknaden din förening medverkar på, meddela arrangören av marknaden.

* Om besökare på marknaden kommer med rasistiska uttryck och vill att du som re-enactare ska vara en del av deras världsbild där bara vita människor får syssla med nordisk historia, säg emot och förklara att det inte är okej med rasism.

Slutligen, några saker att tänka på:

*Jag vet att många föreningar inom reenactment vill vara inkluderande och välkomnar alla. Men det är också viktigt att veta att det räcker inte med att bara säga att alla är välkomna och samtidigt ha dörrarna öppna för rasister och vända ett dövt öra för att det förekommer rasism i föreningen.
Det skapar en miljö som inte välkomnar alla utan som istället driver bort rasifierade som vill engagera sig. Vill ni välkomna alla måste ni se till att det finns en trygg miljö i form av likabehandlingsplan och policys och framförallt, inte lägga ansvaret på rasifierade re-enactare att hantera rasism på egen hand.

*Detta med att det ska hittas olika HK-argument för att rättfärdiga att rasifierade människor ska kunna ha en plats i reenactment-hobbyn överhuvudtaget.
Bara sluta. Lägg ned.
Det finns inget värre än när det måste hittas på massa olika speciallösningar för att förklara varför jag som rasifierad ska få vara med och leka viking. Det är inte inkluderande för fem öre, snarare tvärtom.
Om jag vill vara viking på en marknad ska jag få vara det. Kan re-enactare ha överseende med toaletter, rinnande vatten och kylväskor så ska det inte behövas hitta på ett argument för min hudfärg.

Och sist men inte minst: Det finns inget som heter privat rasism, alltså att en person kan vara rasist utanför föreningen men att det är okej för hen att vara med så länge hen beter sig. Vill din förening ha nolltolerans mot rasism och vara en förening som välkomnar alla- Ja då är det är ditt och föreningens ansvar att prata med medlemmen och få hen att inse att rasism är fel.


Tidigare bloggposter på temat:

Bio, blött ylle och doften av rök
Gammal krönika om nationaldagen
En feg inställning till rasism (eller en fråga om att se sina privilegier)5 kommentarer:

 1. Att vikinga re-enactare maaste anstraenga sig foer att hitta en foerklaring till att folk ser olika ut maaste ju tyda paa att man inte tar sin hobby paa alvar och inte brytt sig om att laesa naan historia, arkeologi eller forskning alls. Inte laest naatt om spaennande mineral analyser av gamla lik som visar att baade maen och kvinnor reste ofta och laangt. Inte laest naatt om hur laangt i fraan sidenet som hittats i sverige kom. Kina till exempel. Aldrig laest om buddhan fraan Afganistan. Aldrig funderat oever varfoer man hittat mer gamla arabiska mynt i sverige aen naagon annastans i vaerlden. Aldrig lagt maerke till att vikingarna verkade ganska impade av mycket av kulturen de fann paa sina resor. Birka sminkningen till exempel, var kan den komma ifraan annars aen ifraan vad som aer Syrien idag. Och saa vidare. Den vaeg som varor vandrade kan maenniskor ocksaa laett ha vandrat. Man behoever inte ens taenka paa det. Har man ingen koll paa detaer man vael bara daer foer att supa och borde inte vara med.
  Jag aer sjaelv inte med i naan foerening saa jag vet ingenting om deras regler. Paa marknader unviker jag alla sorters jobbiga maenniskor saa naan rasism har jag aldrig sett. Klart att den finns daer som oever allt annars. Jag hoppas aendaa att du fortsaetter vara viking saa att det inte faar som de vill. Eller aer det vaerre i vikingavaerlden aen i den oevriga?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bara instämma. Det finns inget så kunskapsmässigt patetiskt som när rasister och nazister försöker göra vikingarna till sina förebilder. Vikingarna var ju praktiskt taget motsatsen till vad dessa grupper står för!

   Radera
  2. Mikaela:

   Ja, de är dels dåligt pålästa och dels är det som sagt enligt mig ett kasst argument att slänga sig med om man ens vill vara minsta smula inkluderande :(

   Jag fortsätter vara viking men det är jobbigt och påfrestande att behöva kolla sig över axeln på marknader. Tyvärr.
   Det är absolut inte värre i vikingavärlden än i vanliga världen men i och med att det är en mindre miljö så märks det mer.

   Radera
 2. Otroligt bra! Speciellt en stor tumme upp för poängen om privat rasism. Jag har själv häpnat de gånger jag stöter på föreningar eller andra grupperingar som bortser från personers (rasistiska eller sexistiska) politiska ställnig och menar att det inte är ett problem om vederbörande låter bli att ge uttryck för dessa åsikter inom gruppen. Detta är absurdt! En rasist är en rasist oavsett även om den biter sig i tungan och sväljer ord som den annars skulle tala. Att hävda annat är fegt och bidrar bara till att normalisera rasism.
  Heja dig! Hoppas du fortsätter med vikingalivet. Och jag önskar inget hellre än att du en vacker dag helt ska slippa skriva sådana här inlägg...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket!
   Ja, jag kände att det var dags att skriva lite om det. Känns som att just det med privat rasism är en öm tå för en del men orkade inte bry mig om det. Viktigare att säga ifrån :)
   Och tack för peppen! Jag hoppas med att jag slipper det!

   Radera