måndag 29 maj 2017

Kulturell appropriering i lajv del 1: Att bygga lajvkulturer


Jag drog mig länge för att skriva detta, mycket för att det känns som att jag tjatat sönder detta i så många år men det ska väl skrivas ned också. Mycket av det som står här har jag och Eva Wei pratat om i vår föreläsning Etnicitet och lajv 2.0, kolla gärna den för en fördjupning.

Lajvhobbyn i Sverige är inte skild från den verkliga världen och precis som i det övriga samhället så har även den dragits med problem i form av både rasism och kulturell appropriering.

Låt mig vara väldigt klar med att kulturell appropriering inom den svenska lajvscenen inte på långa vägar är ett lika stort problem som i USA (av döma av hur ofta sunkiga debatter om kulturell appropriering dyker upp på forum och hur ofta mina rasifierade lajvbekanta blir frustrerade och trötta över detta )

Först och främst ska vi reda ut detta med vad kulturell appropriering är enligt mig.

Kulturell appropriering är då element från en icke-privilegierad kultur används av människor från en privilegierad kultur. En privilegierad kultur innebär en kultur med stor politisk och ekonomisk makt och en icke-privilegierad kultur innebär en kultur som inte besitter samma makt.
Om jag ska hårddra det så innebär det när vita människor approprierar rasifierades kulturer, detta baserat på att vita människor i nästan alla delar av världen besitter den ekonomiska och politiska makten och även har en frihet som beror på den världsomfattande vithetsnormen där vit hud ses som ett tecken på status, pengar och makt.

Många begås misstagen att blanda ihop kulturell appropriering med kulturella utbyten.
Kort sagt funkar det så här:
Kulturella utbyten mellan kulturer är något bra och vettigt som sker hela tiden. Det görs med respekt, på ett ömsesidigt sätt mellan kulturer och ses som något som ökar mångfalden i samhället.
Kulturell appropriering görs på ett respektlöst och icke-reflekterande sätt som ofta späder på rasistiska stereotyper och som profiterar på en icke-privilegierad kultur på ett sätt som är kränkande.

Debatten  dyker upp med jämna mellanrum på den svenska lajvscenen så här kommer mina tankar om det.

Kulturell appropriering i lajv innebär att en tar delar ur en existerande kultur i den verkliga världen och slänger in den i sin lajvvärld. Ofta görs detta på:

  • Ett sådant sätt att det inte går att missa vilken kultur i den verkliga världen den kommer i från, 
  • Ett sätt där den kultur som blivit översatt till en lajvkultur är en icke-privilegierad grupp som har svårt att försvara sig mot härskande fördomar.
  • Ett respektlöst sätt där lajvkulturen grundar sig på de mest stereotypa dragen från den verkliga kulturen ( ofta är dessa stereotyper rasistiska)


Detta blir så fel, mycket eftersom det går att skapa så bra lajvkulturer utan att göra ett bingo i stereotyper. En lajvkultur som kulturellt approprierar en existerande kultur är inte bara dåligt designad utan den befäster också de fördomar som finns i verkliga världen om den kulturen.
Detta bidrar till att vi har kvar rasistiska stereotyper som rasifierade får dras med i vardagen.
Låt oss slippa det i alla fall på lajv.

Ett bra tips för att inte göra kulturell appropriering av en lajvkultur i sitt lajv är:

  1. se till att minst tre olika verkliga kulturer ska vara representerade
  2.  att kulturen både har positiva och destruktiva delar.


T.ex. en lajv-kulturgrupp som är inspirerade av vikingar, mongoler och hinduer, som är krigiska men spirituella på samma gång.

Så om du vill skapa en ny lajvgrupp eller en ny cool kultur till ditt lajv, ta inte en existerande kultur och kopiera den rakt in i din lajvvärld. Det kommer att märkas och i värsta fall kommer rasifierade bli både ledsna och arga över den bristande respekten.


Tips för hur du kan göra:


  • Fundera på vad du som arrangör vill uppnå med din lajvkultur. Vad ska den ha för syfte?Om du inte kommer på något annat syfte än att det hade varit coolt med ett exotiskt resandefolk där alla är tjuvar och spåfolk så bör du fundera en vända till.
  • Ta och kolla en vända på många olika kulturer i verkliga världen och bygg din lajvkultur genom att plocka olika delar från många kulturer. Här får du vara noggrann och läsa på så du inte plockar stereotyperna.
  • Låt inte din nya exotiska kultur vara de onda människorna på lajvet. Det kanske fungerade på tidigt 2000-tal men nu är vi way för smarta för att vi ska falla i den fällan igen.
  • Slå inte ifrån dig när någon påpekar att du kanske begår kulturell appropriering. Våga lyssna och ta till dig och lära dig något nytt.


Det är inte svårt att bygga nya lajvkulturer, du har rätt fria händer - så länge du läser på och visar respekt för andra kulturer genom att inte använda dig av rasistiska stereotyper som späder på trista fördomar.

Sist men inte minst: Använd dig inte av din rasifierade vän som ett alibi för att rättfärdiga sunkiga val utan läs på, skriv och skapa något helt nytt.

Kom ihåg. Den svenska lajvscenen är otroligt vit vilket gör att bygga nya lajvkulturer som lånar från existerande kulturer i verkliga världen är något som måste göras med otroligt fingertoppskänsla, lyhördhet och respekt.
Det går inte att ha lajvkulturer som bygger på rasistiska stereotyper eller som på ett respektlöst sätt porträtterar en annan kultur.
Speciellt inte om lajvhobbyn i Sverige ska kunna vara en inkluderande plats för rasifierade, både för de som redan rör sig i hobbyn och de som är nyfikna på lajv.


Tack Natalia Batista för genomläsning och input!

Mer läsning på temat:





Youtubevideos (med Eva Wei)

Sverok i Skellefteå och konventet Nordsken

I helgen var jag uppe i Skellefteå för ännu ett styrelsemöte med Sverok! Jag var väldigt pepp eftersom jag missade sista mötet på grund av Japanresa. Det var då första mötet på två år som jag missade och även om det kanske inte verkar så stor grej att missa ett enda möte så kändes det verkligen surt.

Men nu var det dags för möte och jag var verkligen peppad på massor av beslut och bra diskussioner!
Jag satt även som ordförande för mötet vilket var väldigt kul och trevligt!

Skellefteå är överlag en trevlig stad att ha möten i och det är kul att kunna resa runt med styrelsen så att vi inte bara sitter i en stad.
Huvudorsaken till att vi valde att lägga mötet i Skellefteå var inte bara för att Albin tjatat hål i huvudet på oss om det utan för konventet Nordsken hölls samma helg!

Jag hann med att gå dit en kort sväng med Cissi på fredagen. Vi hann titta på när vår ordförande Alexander föreläste om Svenska E-sportsförbundet och jag hann hälsa en sväng på Natalia.

Men på lördagen efter vi hade klarat av större delen av vårt möte gick hela styrelsen dit igen och vi fick en guidad tur av projektledare Johan Linder som visade oss hela konventet från golv till tak och verkligen förklarade både sin vision med Nordsken, hur det utvecklats genom åren och hur det kommer bli framöver.

Jag blev genuint imponerad av konventet när det gäller aktiviteter och upplägg.

Nordsken är ett multikonvent vilket innebär att det innehåller både LAN, E-sportsturneringar, Lajv, cosplaytävlingar, brädspelsbart, kortspelsturneringar, figurspel, serier, föreläsningar, rollspel, konstutställningar och film.
Men det innehåller även utställare som presenterar det senaste inom spelutveckling och VR. Jag blev sjuk imponerad av Nintendos monter där det fanns möjlighet att prova på att spela hur mycket som helst och såklart även Nintendo Switch.
Men även North Kingdom som förevisade VR-skäck. Att de var där var lite av ett OMG-moment eftersom de jobbar med bland annat Disney.

När jag gick runt så blev det så tydligt att det här är ett konvent där det finns något för alla, oavsett vilken relation en har till spelhobbyn.

Det finns aktiviteter för inbitna spelare, det finns nybörjarvänliga aktiviteter, det finns massor av prova-på för de som aldrig haft med spel att göra. Det finns affärer att handla i, bra utbud av mat och godis. Det finns plats för cosplay och östasiatisk populärkultur, konst-utställningar och flipperspel.

Det jag blev så fascinerad av med Nordsken var att det var så många olika åldrar och framförallt så var det så mycket familjer.
Barnvänliga konvent där det konstant finns gott om saker för familjer, vare sig de är spelnördar eller ej, att göra är sällsynt och det gjorde mig glad att se så många barn som fick upptäcka spelhobbyn.

Nordsken är ett konvent som inte riktar sig mot en målgrupp utan mot många och jädrar i min låda vad de gör det bra.

Men förutom ett awesome upplägg och massor av aktiviteter så var det visionen med Nordsken som verkligen gjorde intryck på mig.

Johan berättade om hur Nordsken jobbat, om hur de har tänkt när det gäller just detta med multikonvent och vilka de vill nå men även om hur de tänker i framtiden.

Och just detta att ett konvent som i år drog över 11.000 besökare har en framtidsvision som handlar om konstant utveckling, förbättring och att nå ut till fler är fantastiskt.
Detta att våga utvecklas och inte bara vila på det som redan görs är fascinerade att höra om.

Jag hoppas jag kan komma tillbaka till Nordsken fler gånger, förhoppningsvis som besökare eller funktionär för detta var rätt magiskt.

En glad förbundsstyrelse för Sverok på Nordsken!

tisdag 23 maj 2017

Mina bästa mattips för Japan!

När folk fågar mig som var bäst med Japan brukar jag ofta svara MATEN! Och det har sina skäl. Ingenstans har jag ätit så gott som i Japan.
Jag och Svart konstaterade att i Japan hade vi ätit:

Den bästa sushin.
Den bästa burgaren.
Det bästa köttet.
Det bästa riset.
Den godaste vitlöken.
Den bästa glassen.
Det bästa mineralvattnet.
Den bästa ramen.
De bästa äggen (oavsett form).
Den bästa tofun.
De bästa jordgubbarna.
Den bästa frukten överlag.
Den bästa spriten (inget slår saké)

Ja ni hör ju.... Vi kom fram till sista dagen att det vi skulle kunna äta i Sverige som inte hade varit godare var:
Pizza
Makaroner
Falukorv.

Yey.

Och någonstans här kanske ni tänker: "Men ffs Setsuna, skärp dig. Allt du äter i Japan kan inte vara det bästa någonsin, kom ned på jorden."

Men det är bara så enkelt att jag aldrig ätit mat som varit så god, fräsch och av så hög kvalitet som i Japan.
Det är sanning och kommer kvarstå tills jag hittar något annat land som producerar godare mat.

Innan vi går in på maten vill jag tipsa om den mysigaste baren ever!

Gion Finlandia (Kyoto)



I ett gammalt geishahus i Gion ligger den här baren. Den består av en lång bardisk, några små bord och massor av sprit. Drinkmenyer finns inte utan du ber någon av de mycket fint uppklädda bartenders att göra en drink med vad du vill ha i. Det är ett stillsamt ställe med tyst musik och en plats där du går för att dricka goda drinkar och prata. Det är rejält dyrt men värt det. Inte minst för det enorma utbudet av sprit och för mumintrollen.

Nu över till maten!


Gomei (Tokyo)

Exklusivitet och godast mat stavas Gomei. Genom youtubarna Simon och Martina så fick jag och Svart upp ögonen för den här restaurangen men vi hade nog aldrig haft råd att gå om inte vi fått det i present.
Men har ni massa pengar så rekommenderas detta stället rejält. Det är en upplevelse utöver det vanliga.


 Simon och Martina filmade rejält från sitt besök och den videon är värd en titt (eller tio). Värt att notera var att vi satt på exakt samma platser som de gjorde.

Itaemae Sushi Edo (Tokyo)




Ännu en restaurang vi hittade tack vara Simon och Martina! Jag ville dit för sushin och för möjligheten att klä mig i yukata. Svart som inte gillar sushi ville dit för stämningen och matglädjen.
Vi blev båda mer än nöjda, så nöjda att vi gick dit två gånger på samma resa!
Jag nommade mig full på sushi och sockervaddsdessert medans Svart provade på både pulled fläskfilé och vulkanlagad tonfisk.

All mat var fantastisk, personalen var jättetrevliga, lokalen var ett konstverk och jag älskade min yukata!

Notera att Itamae Sushi är en kedja och för en fullständig upplevelse med yukata så ska du gå till Itamae Sushi Edo, inget annat!




Itamae Sushis hemsida

Waves Burger (Nagoya) 

Vad är oddsen för att hitta världens godaste hamburgare på källarvåningen i ett höghus i Nagoya? Svar noll.
Waves Burger är en liten restaurang i samma stil som ett gammalt 60-tals hak. Vi gick in enbart för att vi var hungriga och allt annat var stängt. Vi väntade oss en burgare men fick ett mirakel.

Det går inte att beskriva det bättre. Men jag kan säga att Svart har försökt återskapa burgaren nonstop sedan vi kom hem.



Waves burgers hemsida




Apollo (Kyoto)




Apollo fick vi rekommenderat till oss av Kvalitativt krigsbyte och det är en klar favorit hos både mig och Svart.
Det ser ut som en liten izakaya ( alltså ett litet öl/mathak) men det har mer exklusiv mat och många av Kyotos specialiteter. Det går att beställa hot pots med allt möjligt, fantastiska små dumplings och sjukt gott kött med vitlök. Och inte minst tofun är fantastisk, både i vanlig form men också friterad.
En annan sak är att de har ett bra utbud av saké och jag rekommenderar att ni tar in en bricka med saké och provar!


Apollos hemsida (helt på japanska)


Tsuta Ramen (Tokyo)

En ramenresutaurang som fått en Michelin-stjärna? Oh ja det finns till och med två i Tokyo men Tsuta Ramen var först och de förtjänar verkligen sin stjärna. Värt att stå en timma i kö för :D





Tsuta Ramens hemsida (helt på japanska)


Hur du hittar till restaurangen


Taishu Niku Sakaba Nihon Yakinikuto




Vårt hotell i Tokyo låg i Asakushabashi och bara en minut från stationen ligger en liten izakaya var specialitet är grillat kött. Eller ja, de sätter fram en grill på ditt bord, du beställer ditt kött/grönsaker/ tillbehör samt dryck och så kan du sitta och äta i lugn takt och grilla. Men det som gör det värt det är att de har väldigt bra kvalitet på sitt kött samt att det är rätt billigt. Oväntad kombo!
Är ni i Asakusabashi en kväll, ta ett besök dit men varning för att det är väldigt populärt och snabbt blir fullt!





Karta och omdömen på Tripadvisor


---------------------------------------------------------------
Och med detta inlägg avslutas min långa bloggserie om vår Japanresa #japandel2! Nu kan jag nog släppa taget och gå tillbaka till det svenska livet och njuta min trista falukorv och min läskiga pasta.
Eller så skiter jag i det och lever på pizza resten av livet.


Om ni tänker åka till Japan så rekommenderar jag att ni tar och kollar på de många otroligt bra videos som ligger upp på youtubes där utländska bloggare ger sina bästa resetips över vad ni inte får missa i Japan. Jag kan lugnt säga att vår resa blivit väldigt mycket tråkigare om vi inte haft världens längsta lista på vad vi ville se och den listan hade inte funnits om vi inte kollat så många på youtube!

Mina favorityoutubare med fokus om Japan:


  • Simon och Martina - Ett extremt charmigt och nördigt par som bott åtta år i Korea och sedan flyttade till Japan. Massa skratt, dålig humor och framförallt, massor med bra tips om Japan
  • Abroad in Japan - En dryg britt som med en stor dos humor, sarkasm och självdistans berättar om sin vardag i Japan.
  • Only in Japan - Peppig och glad reporter som visar både det mest kända med Japan och även udda skatter. 



Mer läsning om resan:


söndag 21 maj 2017

Körsbärstid i Japan! Eller?

En av de viktigaste och bästa sakerna med att besöka Japan på våren är att en kan se och uppleva körsbärsblommningen.

Eller snarare KÖRSBÄRSBLOMNINGEN!!

Jag och Svart hade planerat in vår resa så att vi skulle vara där när körsbärsblommorna var i sin fulla prakt.... meeen eftersom det varit en kall och regnig mars så var blommorna försenade.
Men dagen innan vi skulle åka hem tog vi oss i alla fall till Ueno park för att tillsammans med andra strosa under körsbärsträden, njuta av blommorna och känna lugn och ro.

Det som vi både inte greppat var att detta med skåda på körsbärsblommorna i Japan innebär inte bara mat och mys utan också väldiga mängder alkohol.
Väldigt mycket alkohol.
Extremt mycket alkohol.
Seriöst, jag visste inte att det gick att köpa så mycket vin. Eller whisky på dunk.
Det var vi inte beredda på men eftersom fylla i Japan sköts på ett hela annat sätt än i Sverige så blev det mest bara trevligt.

Låt mig förklara:
I Sverige innebär fylla i park massa skrik, brötiga människor som stör alla, sopor över hela gräset och en doft av kiss som dödar all doft av vår och sommar (och ja Slottsskogen, jag tittar på dig)

I Japan innebär fylla i en körsbärspark i april mest att det står enormt många flaskor vid varje picknickduk. Sopor slängs i soptunnorna, det kissas på de offentliga toaletterna och fylla innebär mest att man sjunger karaoke och spelar instrument.

Så vi hade en rätt trevlig strosning i körsbärsparken. Vi blev bjudna på något skumt sjögrässnacks av tre farbroder som picknickmyste och drack saké - vilket var överraskande gott!

Men först och främst så uppfyllde vi ett löfte till vår vän Rosa Draken och provade körsbärssnacks!



    Jag skulle kunna prata hur mycket som helst om Japan och allt som jag såg där. Vilket jag har gjort nu i på tok för många blogginlägg. Men nu är det snart slut! Jag lovar... snart har jag fått ur mig allt!

    Almost at the end... 


    torsdag 18 maj 2017

    Vad du inte får missa att se i Japan!

    Att åka tillbaka till Japan en andra gång var minst lika kul som första och oj vad mycket nytt det fanns att se! Främst saker som både jag och Svart helt missat på vår första resa.

    Så för att ni inte ska gå miste om coola saker att se så kommer här mina bästa tips på vad ni absolut inte får missa i Japan, baserat på vad vi såg både på den här resan och förra.


    Tokyo

    One Piece Tokyo Tower


    Festa med hela besättningen!

    Är du som jag ett fan av mangaserien One Piece av Eiichiro Oda så är detta ett måste. Ja allt är på japanska men det finns engelska skyltar och stämningen är helt fantastisk. Att kunna gå runt inne på Stråhatts-piraternas skett, tävla i små tävlingar och inte minst kolla på en ascool liveshow med ens favoritpirater... det är sjukt värt allt!


    AnimeJapan



    AnimeJapan hålls varje år i mars och kan bäst beskrivas som den största animemässan/konventet/utställningen i världen. Att gå är en upplevelse utöver det vanliga men var beredd på att allt är på japanska och att det är ENORMT mycket folk. Det är dock ett jättebra ställe att förhandskolla på nya animes, kolla på panelsamtal och prova VR-spel.
    Eller bara gå runt och bli ashypead av allt folk och all stämning.




    Edo Museum

    En nästan skalenlig kopia av ett gammalt hus i Edo. Det är rätt fräckt.

    Ett av de mest välorganiserade och mest pedagogiska museumen jag varit på. Med bra och informativt berättat på engelska så får vi oss en resa genom Tokyos (Edos) historia från grundandet fram till idag. Inget glöms, vare sig det är hur toalettsystemet fungerade på 1600-talet, till hur brandbombningarna under WWII påverkade staden.

    Studio Ghibli

    Till och med skylten utanför är som en saga!


    Ett sagoställe utan dess like. Bara gå och se det! Hur hypead jag var över det kan läsas mer om här.

    Fiskmarknaden i Tsukiji

    Full fart på fiskmarknaden!


    Här hittar du den mest fräscha sushin i Tokyo och det kan även höra till den godaste sushin ever.
    Fiskmarknaden i Tsukiji kommer någongång i framtiden att flyttas till en ny plats men i dagens läge (läs maj 2017) så ligger den fortfarande tillgängligt och bra för turister. Var där tidigt, typ 8.00 för att se kunna se hur yttre marknaden med alla butikerna dra igång på riktigt. Detta är en fantastisk matmarknad och inre marknaden där morgonens fångst blixtsnabbt styckas och packas i frigolitlådor för att minst lika snabbt hämtas upp av snabba butiksbiträden och kockar är verkligen en syn. Ta oömma skor och gå inte i vägen för de som jobbar.


    Kyoto

    Bambulunden i Arashiyama



    Den var inte så stor som jag trodde men att gå in bland de höga bambuträden är verkligen som att gå in i en annan värld. Inte minst för att tre steg in blir det plötsligt dödstyst. Bambulunden slukar alla ljud och det är en del av magin.
    Var där tidigt på morgonen så slipper ni de värsta turistmassorna.
    Arashiyama är i övrigt en hemskt fin liten stad att strosa runt i. Jag drömmer om ett pensionärsliv där i vilket jag sitter under ett apelsinträd och läser böcker.

    Kiyomizu -dera

    Låt er inte luras av träställningarna, de är bara där tillfälligt!


    Risken är att du alltid får stå ut med tusen andra besökare men jag skulle säga att det är värt det. Inte bara för att det är ett jättevackert tempel med massor av historia ihop med färgglada pagodor, utan också för att du får en fantastisk utsikt över stora delar av Kyoto. Särskilt om du besöker det precis innan stängning och solen går ned.

    Ninnen-Zaka och Sennen-Zaka

    Lägg till bildtext


    De här två gatorna skulle jag säga är en av höjdpunkterna med Kyoto. På ett sätt är de inte så speciella: Det är två slingrande gator upp emot Kiyomizu-dera fyllda med små butiker och restauranger. Ofta fyllda med folk
    Men inget fångar bättre stämningen och en känsla av hur det var i det gamla Kyoto bättre än dessa två gator. Jag vet allvarligt talat inte varför. Det kan vara alla människor i kimono som förvandlar gatan till en färgsprakande fest, det kan vara de långa stentrapporna som nötts ned på det mest charmiga sätt eller så kan det helt enkelt vara avsaknaden av telefonstolpar och ledningar.
    Hur som helst, de här gatorna är fantastiska!

    Fushimi- Inari

    Vilken väg upp på berget väljer du?


    Först och främst: Var på plats vid 09.00, absolut senast. Då har du hela berget för dig själv och det är värt att kunna klättra upp utan att behöva slåss med alla andra besökare. De hundratals rödorangea portarna transporterar en på ett sätt till en helt annan värld. En värld som är lika delar magisk (komplett med vacker bambuskog och en vacker sjö en bit upp) och lika delar kuslig (jag syftar på alla kyrkogårdar spridda över berget som du ofta går igenom).
    Jag hade aldrig vågat klättra upp i mörkret men om du inte är rädd för spöken så ska det tydligen vara fantastiskt.
    Annars, klättra upp tidigt på morgonen och njut av utsikten.

    Geisha-distrikten

    Pontochos gränd är ett perfekt ställe för god mat. Om än dyr.


    Det finns i dagsläget (maj 2017) fem stycken geishadistrikt i Kyoto och alla har sin unika historia. Idag är de charmiga och vackra stadsdelar som ger en insikt i både det gamla Kyoto och även i en kultur som lyckats överleva i det hypermoderna Japan.
    Jag och Svart har under våra resor strosat i fyra av de: Gion, Östra Gion, Miyagawa-cho och Pontocho.
    Medans Gion är det mest kända så fastnade vi båda för Pontochos smala gränd med små restauranger och tehus.


    Geishadanserna

    Kaburenjo Theatre i Gion är en perfekt scen för Miyako Odori

    Jag kan inte understryka detta nog: Är du i Kyoto så ska du gå och se geishadanserna. Om du är där när de inte är: Planera om och planera rätt.
    Geishor finns i flera andra städer i Japan men deras kultur och livssätt är aldrig så närvarande som i Kyoto och som turist är geishadanserna något du måste uppleva.
    Varje geishadistrikt har sina egna danser och en majoritet av dessa hålls på våren.
    Jag och Svart gick på Miyako Odori, Gion-geishornas årliga dansuppvisning som pågår under hela april och jag kan lugnt säga att vi aldrig sett något så vackert eller skickligt.
    Lägg pengar på att köpa en bra biljett och ha en trevlig föreställning.


    Gions Miyako Odori: Hela april
    Östra Gions Gion Odori: 1-10 november
    Miyagawa-chos Kyo Odori: 2 första veckorna i april
    Kamishichikens Kitano Odori: 25 mars - 7 april
    Pontochos Kamogawa Odori: 1-24 maj


    Sumiya



    I det gamla nöjesdistriktet Shimabara som idag mest består av lugna bostadshus ligger Sumiya. Det är en vackert, mörkt hus som på ett sätt är en kvarleva från en helt annan tid. Kort sagt är Sumiya ett gammalt tehus/nöjeshus där geishor och tayus (den högsta rangen av kurtisaner). Det byggdes redan 1641 och har bevarats i ursprungligt skick sedan dess. All information i huset är på japanska men det finns en manual på engelska som gör att det går att förstå vad som är vad i huset.
    Det stora köket i direkt anslutning till banketthallen är en imponerande syn liksom den underbart vackra lilla trädgården.

    Av det gamla Shimabara är det överlag inte så mycket kvar att se men den stora porten in till området står kvar tillsammans med ett ensamt pilträd.


    Hiroshima

    Peace memorial Park


    Till minne av Sadako Sasaki och de tusentals barn som dog av atombomen,
    både då den fälldes och åren efter pga strålningen

    Var beredd på att vara tårögd och tom i kroppen efteråt. Hela parken som är ett monument över atombombers offer är otroligt gripande på ett sätt som knappt går att beskriva. Lägg några timmar att vandra runt om du orkar. Annars, gå direkt till Childrens peace monument med alla papperssvalorna.

    Peace Memorial Museum



    En bit in i parken ligger det här museet och det är ett måste. Skit i hur jobbigt du tycker att det är. Du måste gå. För världens skull och för att det är först när du är inne på museet som det till fullo går att greppa effekterna av en atombomb. Inget du läst i historieböckerna kan förbereda dig på den mentala örfil du får vid åsynen av offren och deras ägodelar, bilder på den förstörda staden och inte minst hur eftereffekterna varit och fortsätter att vara.
    Just nu så pågår en renovering av museet som beräknas vara klar i juli 2018, bara en av byggnaderna är öppen men är du i Japan innan så gör ett besök.

    Nara


    Nara park

    Oh deer!

    Ja det är en rätt vanlig park men det som gör det speciellt är alla hjortarna som vandrar runt överallt. De är jättesöta och tigger helt skamlöst alla dina kakor. Men de är artiga och bugar snällt till de får kaka. Eller så är det ett försök att skalla dig i skrevet.
    Men oavsett så är det en underbar syn att vandra runt bland alla hjortarna som är lika hemma i parken och staden runt omkring som vem som helst.


    Tōdai-ji


    Svårt att fånga på bild hur stort Tōdai-ji är men detta är ett bra försök av mig!

    Jag har sett många tempel och slott i mitt liv  (herregud vad pretentiöst det där lät men men...) men Tōdai-ji var ett av de maffigare jag sett. Det är för det första enormt stort, för det andra enormt snyggt och för det tredje så kostade det enormt mycket pengar. Så pass mycket att Japan nästan blev bankrutt när det byggdes på 700-talet.
    Det är helt klart värt ett besök, inte minst för den gigantiska Buddha-statyn inne i hallen. 



    Inuyama

    Inuyama ligger väldigt nära Nagoya, ungefär 30 minuters resväg med tåg. Det är en liten stillsam stad och det som gör en resa hit väl värd det är slottet. Det beskrivs ofta som det äldsta slottet i Japan (som inte blivit bombat) och även fast mycket har rivits av muren och omgivande byggandet så står själva slottet kvar och det är fantastiskt fint bevarat. För att inte tala om en jättefin utsikt från högsta rummet. Så värt!




    Himeji



    Från översta våningen på Himeji slott har en verkligen en fantastik utsikt!


    I Himeji ligger Slottet med stort S och det mesta om vårt besök där har jag skrivit om här. Kort sagt, det är väl värt ett besök. Inte minst för att det är ett av fem slott i Japan vars huvuddel blivit klassade som nationalskatter (ett av de andra är Inuyama)


    Miyajima


    Japans innanhav är ett fantastiskt ställe och båtfärden
    över till ön Miyajima går alldeles för fort


    En flytande portal, hjortar som sover överallt, vacker strand fylld och en eld högst upp på ett jättejobbigt berg... Vad finns det inte att älska?



    Mer läsning om resan: