torsdag 18 maj 2017

Vad du inte får missa att se i Japan!

Att åka tillbaka till Japan en andra gång var minst lika kul som första och oj vad mycket nytt det fanns att se! Främst saker som både jag och Svart helt missat på vår första resa.

Så för att ni inte ska gå miste om coola saker att se så kommer här mina bästa tips på vad ni absolut inte får missa i Japan, baserat på vad vi såg både på den här resan och förra.


Tokyo

One Piece Tokyo Tower


Festa med hela besättningen!

Är du som jag ett fan av mangaserien One Piece av Eiichiro Oda så är detta ett måste. Ja allt är på japanska men det finns engelska skyltar och stämningen är helt fantastisk. Att kunna gå runt inne på Stråhatts-piraternas skett, tävla i små tävlingar och inte minst kolla på en ascool liveshow med ens favoritpirater... det är sjukt värt allt!


AnimeJapanAnimeJapan hålls varje år i mars och kan bäst beskrivas som den största animemässan/konventet/utställningen i världen. Att gå är en upplevelse utöver det vanliga men var beredd på att allt är på japanska och att det är ENORMT mycket folk. Det är dock ett jättebra ställe att förhandskolla på nya animes, kolla på panelsamtal och prova VR-spel.
Eller bara gå runt och bli ashypead av allt folk och all stämning.
Edo Museum

En nästan skalenlig kopia av ett gammalt hus i Edo. Det är rätt fräckt.

Ett av de mest välorganiserade och mest pedagogiska museumen jag varit på. Med bra och informativt berättat på engelska så får vi oss en resa genom Tokyos (Edos) historia från grundandet fram till idag. Inget glöms, vare sig det är hur toalettsystemet fungerade på 1600-talet, till hur brandbombningarna under WWII påverkade staden.

Studio Ghibli

Till och med skylten utanför är som en saga!


Ett sagoställe utan dess like. Bara gå och se det! Hur hypead jag var över det kan läsas mer om här.

Fiskmarknaden i Tsukiji

Full fart på fiskmarknaden!


Här hittar du den mest fräscha sushin i Tokyo och det kan även höra till den godaste sushin ever.
Fiskmarknaden i Tsukiji kommer någongång i framtiden att flyttas till en ny plats men i dagens läge (läs maj 2017) så ligger den fortfarande tillgängligt och bra för turister. Var där tidigt, typ 8.00 för att se kunna se hur yttre marknaden med alla butikerna dra igång på riktigt. Detta är en fantastisk matmarknad och inre marknaden där morgonens fångst blixtsnabbt styckas och packas i frigolitlådor för att minst lika snabbt hämtas upp av snabba butiksbiträden och kockar är verkligen en syn. Ta oömma skor och gå inte i vägen för de som jobbar.


Kyoto

Bambulunden i ArashiyamaDen var inte så stor som jag trodde men att gå in bland de höga bambuträden är verkligen som att gå in i en annan värld. Inte minst för att tre steg in blir det plötsligt dödstyst. Bambulunden slukar alla ljud och det är en del av magin.
Var där tidigt på morgonen så slipper ni de värsta turistmassorna.
Arashiyama är i övrigt en hemskt fin liten stad att strosa runt i. Jag drömmer om ett pensionärsliv där i vilket jag sitter under ett apelsinträd och läser böcker.

Kiyomizu -dera

Låt er inte luras av träställningarna, de är bara där tillfälligt!


Risken är att du alltid får stå ut med tusen andra besökare men jag skulle säga att det är värt det. Inte bara för att det är ett jättevackert tempel med massor av historia ihop med färgglada pagodor, utan också för att du får en fantastisk utsikt över stora delar av Kyoto. Särskilt om du besöker det precis innan stängning och solen går ned.

Ninnen-Zaka och Sennen-Zaka

Lägg till bildtext


De här två gatorna skulle jag säga är en av höjdpunkterna med Kyoto. På ett sätt är de inte så speciella: Det är två slingrande gator upp emot Kiyomizu-dera fyllda med små butiker och restauranger. Ofta fyllda med folk
Men inget fångar bättre stämningen och en känsla av hur det var i det gamla Kyoto bättre än dessa två gator. Jag vet allvarligt talat inte varför. Det kan vara alla människor i kimono som förvandlar gatan till en färgsprakande fest, det kan vara de långa stentrapporna som nötts ned på det mest charmiga sätt eller så kan det helt enkelt vara avsaknaden av telefonstolpar och ledningar.
Hur som helst, de här gatorna är fantastiska!

Fushimi- Inari

Vilken väg upp på berget väljer du?


Först och främst: Var på plats vid 09.00, absolut senast. Då har du hela berget för dig själv och det är värt att kunna klättra upp utan att behöva slåss med alla andra besökare. De hundratals rödorangea portarna transporterar en på ett sätt till en helt annan värld. En värld som är lika delar magisk (komplett med vacker bambuskog och en vacker sjö en bit upp) och lika delar kuslig (jag syftar på alla kyrkogårdar spridda över berget som du ofta går igenom).
Jag hade aldrig vågat klättra upp i mörkret men om du inte är rädd för spöken så ska det tydligen vara fantastiskt.
Annars, klättra upp tidigt på morgonen och njut av utsikten.

Geisha-distrikten

Pontochos gränd är ett perfekt ställe för god mat. Om än dyr.


Det finns i dagsläget (maj 2017) fem stycken geishadistrikt i Kyoto och alla har sin unika historia. Idag är de charmiga och vackra stadsdelar som ger en insikt i både det gamla Kyoto och även i en kultur som lyckats överleva i det hypermoderna Japan.
Jag och Svart har under våra resor strosat i fyra av de: Gion, Östra Gion, Miyagawa-cho och Pontocho.
Medans Gion är det mest kända så fastnade vi båda för Pontochos smala gränd med små restauranger och tehus.


Geishadanserna

Kaburenjo Theatre i Gion är en perfekt scen för Miyako Odori

Jag kan inte understryka detta nog: Är du i Kyoto så ska du gå och se geishadanserna. Om du är där när de inte är: Planera om och planera rätt.
Geishor finns i flera andra städer i Japan men deras kultur och livssätt är aldrig så närvarande som i Kyoto och som turist är geishadanserna något du måste uppleva.
Varje geishadistrikt har sina egna danser och en majoritet av dessa hålls på våren.
Jag och Svart gick på Miyako Odori, Gion-geishornas årliga dansuppvisning som pågår under hela april och jag kan lugnt säga att vi aldrig sett något så vackert eller skickligt.
Lägg pengar på att köpa en bra biljett och ha en trevlig föreställning.


Gions Miyako Odori: Hela april
Östra Gions Gion Odori: 1-10 november
Miyagawa-chos Kyo Odori: 2 första veckorna i april
Kamishichikens Kitano Odori: 25 mars - 7 april
Pontochos Kamogawa Odori: 1-24 maj


SumiyaI det gamla nöjesdistriktet Shimabara som idag mest består av lugna bostadshus ligger Sumiya. Det är en vackert, mörkt hus som på ett sätt är en kvarleva från en helt annan tid. Kort sagt är Sumiya ett gammalt tehus/nöjeshus där geishor och tayus (den högsta rangen av kurtisaner). Det byggdes redan 1641 och har bevarats i ursprungligt skick sedan dess. All information i huset är på japanska men det finns en manual på engelska som gör att det går att förstå vad som är vad i huset.
Det stora köket i direkt anslutning till banketthallen är en imponerande syn liksom den underbart vackra lilla trädgården.

Av det gamla Shimabara är det överlag inte så mycket kvar att se men den stora porten in till området står kvar tillsammans med ett ensamt pilträd.


Hiroshima

Peace memorial Park


Till minne av Sadako Sasaki och de tusentals barn som dog av atombomen,
både då den fälldes och åren efter pga strålningen

Var beredd på att vara tårögd och tom i kroppen efteråt. Hela parken som är ett monument över atombombers offer är otroligt gripande på ett sätt som knappt går att beskriva. Lägg några timmar att vandra runt om du orkar. Annars, gå direkt till Childrens peace monument med alla papperssvalorna.

Peace Memorial MuseumEn bit in i parken ligger det här museet och det är ett måste. Skit i hur jobbigt du tycker att det är. Du måste gå. För världens skull och för att det är först när du är inne på museet som det till fullo går att greppa effekterna av en atombomb. Inget du läst i historieböckerna kan förbereda dig på den mentala örfil du får vid åsynen av offren och deras ägodelar, bilder på den förstörda staden och inte minst hur eftereffekterna varit och fortsätter att vara.
Just nu så pågår en renovering av museet som beräknas vara klar i juli 2018, bara en av byggnaderna är öppen men är du i Japan innan så gör ett besök.

Nara


Nara park

Oh deer!

Ja det är en rätt vanlig park men det som gör det speciellt är alla hjortarna som vandrar runt överallt. De är jättesöta och tigger helt skamlöst alla dina kakor. Men de är artiga och bugar snällt till de får kaka. Eller så är det ett försök att skalla dig i skrevet.
Men oavsett så är det en underbar syn att vandra runt bland alla hjortarna som är lika hemma i parken och staden runt omkring som vem som helst.


Tōdai-ji


Svårt att fånga på bild hur stort Tōdai-ji är men detta är ett bra försök av mig!

Jag har sett många tempel och slott i mitt liv  (herregud vad pretentiöst det där lät men men...) men Tōdai-ji var ett av de maffigare jag sett. Det är för det första enormt stort, för det andra enormt snyggt och för det tredje så kostade det enormt mycket pengar. Så pass mycket att Japan nästan blev bankrutt när det byggdes på 700-talet.
Det är helt klart värt ett besök, inte minst för den gigantiska Buddha-statyn inne i hallen. Inuyama

Inuyama ligger väldigt nära Nagoya, ungefär 30 minuters resväg med tåg. Det är en liten stillsam stad och det som gör en resa hit väl värd det är slottet. Det beskrivs ofta som det äldsta slottet i Japan (som inte blivit bombat) och även fast mycket har rivits av muren och omgivande byggandet så står själva slottet kvar och det är fantastiskt fint bevarat. För att inte tala om en jättefin utsikt från högsta rummet. Så värt!
HimejiFrån översta våningen på Himeji slott har en verkligen en fantastik utsikt!


I Himeji ligger Slottet med stort S och det mesta om vårt besök där har jag skrivit om här. Kort sagt, det är väl värt ett besök. Inte minst för att det är ett av fem slott i Japan vars huvuddel blivit klassade som nationalskatter (ett av de andra är Inuyama)


Miyajima


Japans innanhav är ett fantastiskt ställe och båtfärden
över till ön Miyajima går alldeles för fort


En flytande portal, hjortar som sover överallt, vacker strand fylld och en eld högst upp på ett jättejobbigt berg... Vad finns det inte att älska?Mer läsning om resan:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar