måndag 29 maj 2017

Kulturell appropriering i lajv del 1: Att bygga lajvkulturer


Jag drog mig länge för att skriva detta, mycket för att det känns som att jag tjatat sönder detta i så många år men det ska väl skrivas ned också. Mycket av det som står här har jag och Eva Wei pratat om i vår föreläsning Etnicitet och lajv 2.0, kolla gärna den för en fördjupning.

Lajvhobbyn i Sverige är inte skild från den verkliga världen och precis som i det övriga samhället så har även den dragits med problem i form av både rasism och kulturell appropriering.

Låt mig vara väldigt klar med att kulturell appropriering inom den svenska lajvscenen inte på långa vägar är ett lika stort problem som i USA (av döma av hur ofta sunkiga debatter om kulturell appropriering dyker upp på forum och hur ofta mina rasifierade lajvbekanta blir frustrerade och trötta över detta )

Först och främst ska vi reda ut detta med vad kulturell appropriering är enligt mig.

Kulturell appropriering är då element från en icke-privilegierad kultur används av människor från en privilegierad kultur. En privilegierad kultur innebär en kultur med stor politisk och ekonomisk makt och en icke-privilegierad kultur innebär en kultur som inte besitter samma makt.
Om jag ska hårddra det så innebär det när vita människor approprierar rasifierades kulturer, detta baserat på att vita människor i nästan alla delar av världen besitter den ekonomiska och politiska makten och även har en frihet som beror på den världsomfattande vithetsnormen där vit hud ses som ett tecken på status, pengar och makt.

Många begås misstagen att blanda ihop kulturell appropriering med kulturella utbyten.
Kort sagt funkar det så här:
Kulturella utbyten mellan kulturer är något bra och vettigt som sker hela tiden. Det görs med respekt, på ett ömsesidigt sätt mellan kulturer och ses som något som ökar mångfalden i samhället.
Kulturell appropriering görs på ett respektlöst och icke-reflekterande sätt som ofta späder på rasistiska stereotyper och som profiterar på en icke-privilegierad kultur på ett sätt som är kränkande.

Debatten  dyker upp med jämna mellanrum på den svenska lajvscenen så här kommer mina tankar om det.

Kulturell appropriering i lajv innebär att en tar delar ur en existerande kultur i den verkliga världen och slänger in den i sin lajvvärld. Ofta görs detta på:

  • Ett sådant sätt att det inte går att missa vilken kultur i den verkliga världen den kommer i från, 
  • Ett sätt där den kultur som blivit översatt till en lajvkultur är en icke-privilegierad grupp som har svårt att försvara sig mot härskande fördomar.
  • Ett respektlöst sätt där lajvkulturen grundar sig på de mest stereotypa dragen från den verkliga kulturen ( ofta är dessa stereotyper rasistiska)


Detta blir så fel, mycket eftersom det går att skapa så bra lajvkulturer utan att göra ett bingo i stereotyper. En lajvkultur som kulturellt approprierar en existerande kultur är inte bara dåligt designad utan den befäster också de fördomar som finns i verkliga världen om den kulturen.
Detta bidrar till att vi har kvar rasistiska stereotyper som rasifierade får dras med i vardagen.
Låt oss slippa det i alla fall på lajv.

Ett bra tips för att inte göra kulturell appropriering av en lajvkultur i sitt lajv är:

  1. se till att minst tre olika verkliga kulturer ska vara representerade
  2.  att kulturen både har positiva och destruktiva delar.


T.ex. en lajv-kulturgrupp som är inspirerade av vikingar, mongoler och hinduer, som är krigiska men spirituella på samma gång.

Så om du vill skapa en ny lajvgrupp eller en ny cool kultur till ditt lajv, ta inte en existerande kultur och kopiera den rakt in i din lajvvärld. Det kommer att märkas och i värsta fall kommer rasifierade bli både ledsna och arga över den bristande respekten.


Tips för hur du kan göra:


  • Fundera på vad du som arrangör vill uppnå med din lajvkultur. Vad ska den ha för syfte?Om du inte kommer på något annat syfte än att det hade varit coolt med ett exotiskt resandefolk där alla är tjuvar och spåfolk så bör du fundera en vända till.
  • Ta och kolla en vända på många olika kulturer i verkliga världen och bygg din lajvkultur genom att plocka olika delar från många kulturer. Här får du vara noggrann och läsa på så du inte plockar stereotyperna.
  • Låt inte din nya exotiska kultur vara de onda människorna på lajvet. Det kanske fungerade på tidigt 2000-tal men nu är vi way för smarta för att vi ska falla i den fällan igen.
  • Slå inte ifrån dig när någon påpekar att du kanske begår kulturell appropriering. Våga lyssna och ta till dig och lära dig något nytt.


Det är inte svårt att bygga nya lajvkulturer, du har rätt fria händer - så länge du läser på och visar respekt för andra kulturer genom att inte använda dig av rasistiska stereotyper som späder på trista fördomar.

Sist men inte minst: Använd dig inte av din rasifierade vän som ett alibi för att rättfärdiga sunkiga val utan läs på, skriv och skapa något helt nytt.

Kom ihåg. Den svenska lajvscenen är otroligt vit vilket gör att bygga nya lajvkulturer som lånar från existerande kulturer i verkliga världen är något som måste göras med otroligt fingertoppskänsla, lyhördhet och respekt.
Det går inte att ha lajvkulturer som bygger på rasistiska stereotyper eller som på ett respektlöst sätt porträtterar en annan kultur.
Speciellt inte om lajvhobbyn i Sverige ska kunna vara en inkluderande plats för rasifierade, både för de som redan rör sig i hobbyn och de som är nyfikna på lajv.


Tack Natalia Batista för genomläsning och input!

Mer läsning på temat:

Youtubevideos (med Eva Wei)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar