torsdag 1 juni 2017

Kulturell appropriering i lajv del 2: Etnicitet, historiska lajv och kläder

En sak som ofta kommer upp när det pratas om kulturell appropriering inom lajv är frågan om vad en får och inte får spela.

Lajvsverige är en väldigt vit hobby som jag har sagt så många gånger och när frågan om rasism och kulturell appropriering dyker upp i samma veva som detta med att spela roller av annan etnicitet så tenderar folk att:


 1. Börja skriva om omvänd rasism (vilket är det kanske sämsta argumentet någonsin)
 2. Låsa sig helt och inte vilja spela något annat än sin egen etnicitet eller hudfärg.


Så här är mina fem cent om det hela.

Först och främst: Du kan spela vilken etnicitet eller ras(alv, orch, troll, väsen,halvalv....your name it) du vill på lajv. Hur du ser ut offlajv ska inte ha någon inverkan på vilka roller du kan spela inlajv.
Kodordet här är att du inte gör det på ett sätt som är rasistiskt eller respektlöst.

Hur du gör fel:

Du ska spela en karaktär från en lajvkultur som tydligt har inspirerats av Indien. Arrangörerna är tydliga med att den lajvkulturen har alla hudfärger och att offutseende inte spelar någon roll.
Du väljer att spela din karaktär genom att måla dig brun och köra på att du är född till krig och dyrkar en blodtörstig gudinna som kräver människohjärtan i offer. (typ som alla indier porträtterades i filmen Indiana Jones and the Temple of Doom, rena rama stereotyp-bingot med rasism som grädde på kakan)
Mindre bra

Hur du gör rätt:

Du ska spela en karaktär från en lajvkultur som tydligt har inspirerats av Indien. Arrangörerna är tydliga med att de som hör till lajvkulturen har alla hudfärger och att offutseende inte spelar någon roll.
Du läser på om kulturen, syr dina kläder enligt arrangörernas vision och skriver din roll så att den inte baserar sig på rasistiska stereotyper. Du ändrar inte din hudfärg."Okej, jag förstår ungefär hur du menar... men hur gör jag vid ett historiskt lajv?"

Historiska lajv är en avdelning för sig när det gäller rasism och kulturell appropriering. Jag gillar när det görs historiska lajv eftersom det för mig kombinerar min älskade lajvhobby med mitt favoritämne historia.
På ett större plan ser jag historiska lajv som en chans att dyka ned i en historisk händelse eller period och få en insikt i könsroller, vardagsliv, status och dräktskick på den tiden.
Det har funnits flera historiska lajv som hanterat detta med rasism och slaveri. Jag åker väldigt sällan på den typen av lajv eftersom rasism är något jag upplever i vanliga livet och att se det på lajv skulle få mig ur min roll och rakt tillbaka till verkliga världen.

Men jag följer de ändå på avstånd eftersom det är intressant för mig hur arrangörerna väljer att lösa det med med att folk ska ha olika hudfärg på lajv eftersom lajvsettingen innehåller rasistiska strukturer mot folk som inlajv ska spela rasifierade.

Två bra metoder:


 • Ett av de bättre sätten jag fått uppfattning om var lajvet St. Croix där det på hemsidan står följande:

"Hudfarge

Vi kommer til å spille på rasisme blant annet basert på hudfarge på denne laiven. Dette skal symboliseres ved at alle som spiller slave har et tørkle på hodet. Man kan se hvor mørk/lys rollen er ved å se på tørklet.

Sort=veldig mørk
brunt=mellom (mest vanlig)
hvitt=veldig lys

Dette er forhåpentligvis selvsagt, men spillernes hudfarge eller andre fysiske attributter er ikke noe vi spiller på."

Kort sagt: Hudfärg symboliserades av att de som spelade slavar hade en sjalett på huvudet, ju mörkare sjal, desto mörkare hud.
För mig kändes det som ett bra och vettigt sätt att påvisa annan hudfärg på ett sätt som både var respektfullt och lätt att göra.Notera att jag inte åkt på St. Croix men just hur de hanterade hudfärgs-frågan på hemsidan gjorde bra intryck på mig.


Hemsidan är tyvärr inte uppdaterad men eftersom jag åkte på lajvet kan jag berätta hur etnicitetsfrågan löstes.

Vilken etnicitet din roll hade (antingen helsvenskt eller annat) bestämdes själv av dig som spelare och du kunde besluta det antingen i förväg eller direkt på plats.
Om en ville spela en roll som var helsvensk så markerades detta genom en blågul tygbit bredvid ens namnskylt.
Enkelt och bra samt ett oväntat grepp att märka upp de som skulle uppfattas som normen, alltså helsvenska.

"Men om det är en viktig karaktär som lajvets skapare har bestämt ska ha en viss hudfärg som inte matchar min? Får jag inte vara den då?"

Ja du, det är en fråga som kan debatteras i evigheter så kom ihåg att detta är min åsikt om det hela. Om du arrangerar ett historiskt lajv och har skrivna roller så är mitt råd: Casta inte etnicitet i första vändan utan lägg den extra tiden och kolla av med spelarna hur de känner och vilka som vill spela andra etniciteter.

Och om det är spelare som ska spela en etnicitet som har en hudfärg som inte matchar deras. Då är det ditt ansvar som arrangör att ha ett bra sätt som detta kan visas som inte innebär blackface och dylika sunkigheter.

Det är ditt ansvar som spelare att ha koll på att lajv du åker på inte använder sig av rasistiska stereotyper. Om det finns krav på att vissa roller ska ha specifika hudfärger så är det ditt ansvar att kolla så att dessa krav fyller en funktion på lajvet och inte bara är där för skojs skull.

Sist, om du som spelare vill vara med på ett lajv som har roller med vissa specifika hudfärger men där dessa inte verkar fylla någon annan funktion än en exotisk krydda på lajvet Kom ihåg att det går att kontakta arrangörerna och fråga om de inte kan ta bort hudfärgs-kravet.

När det gäller kläder är det ett annat kapitel. Om det är en lajvkultur som är inspirerad av Indien och arrangörerna säger att det är okej att köpa färdiga indiska kläder skulle jag säga att använd dig inte av kläder som har en religiös eller helig betydelse. Detta är för att visa respekt.
Detta gäller även i historiska lajv som innehåller andra kulturer.
Läs på om vilka kläder som används/användes i den kulturen och bär de på rätt sätt. Det finns inget som stör mig så mycket som att se en sari bäras på fel sätt
Kom ihåg att en kulturs kläder inte är maskeradkostymer och när det gäller en existerande kultur så är detta ännu mer viktigt att komma ihåg.


Så för att sammanfatta:

 • Du måste inte lajva din egen etnicitet eller din egen hudfärg, lajva vad du vill. Om du lajvar en annan etnicitet än din egen se bara till att du gör det med respekt och att lajvet du åker på hanterar etnicitetsfrågan på ett bra sätt.
  Viktigt:  Använd aldrig blackface eller måla inte din hy för att spela en annan etnicitet.
 • Du kan lajva vilken lajvkultur som helst så länge den är gjord på ett respektfullt sätt. Undvik lajv som bygger stereotypa lajvkulturer med rasism i. Det kommer inte bli bra, vare sig för lajvet eller för dig.
 • Det är arrangörernas ansvar att se till att hudfärg porträtteras på ett bra och respektfullt sätt och ditt ansvar som spelare att ha koll på att lajv du åker på inte använder sig av rasistiska stereotyper.
 • En kulturs kläder är inte maskeradkostymer. Läs på och visa respekt genom att ha kunskap om hur de bärs och vad som är heligt

Här någonstans brukar också detta trista argument dyka upp:

"Öhhh, det är bara lajv! Varför blir du så jävla kränkt när det bara är på låtsas? Jävla PK/feminist/SJW!"

Ja det är bara lajv och kanske verkar det inte så farligt för dig du vita lajvare. Men för mig är rasism och kulturell appropriering något som jag lever med i mitt dagliga liv. Jag tycker inte om att bli reducerad till en stereotyp i mitt vardagsliv och jag vägrar acceptera att det finns på lajv.
Jag har inte tolkningsföreträde på vartenda kultur men jag kommer blir fly förbannad och arg om jag ser min kultur approprieras på ett lajv och jag kommer bli minst lika arg när jag ser att andra kulturer blir reducerade till buskis och rasistiska stereotyper för att vita lajvare ska få ha det lite roligt.

Jag blir arg och kränkt för att den här lajvhobbyn är den hobbyn jag har att röra mig i och när rasism och kulturell appropriering står oemotsagt så tränger det ut mig och andra rasifierade som inte orkar mer.
Det är inte kul att bli hånad och det är inte kul med rasism.

Det jag vill se är en inkluderande lajvhobby som välkomnar alla. Att göra narr av andras kulturer är inte coolt och det bidrar inte till en bra och inkluderande stämning, snarare tvärt om.

Sist men inte minst: Lyssna på rasifierade lajvare om vad de anser om ett lajvs porträttering av olika etniciteter. Om det är mycket varningstecken och ilska så har något gått rejält fel.
Det är inte meningen att rasifierade lajvare ska vara ett alibi men det är viktigt att lyssna på oss eftersom när något går fel, både med kulturell appropriering av vår kultur och med porträttering av andra etniciteter i lajv - Då är det vår lajvlust som minskar och det är då vi känner att lajv inte är något för oss.
Lajv ska vara inkluderande för alla och en viktig sak är att få fler rasifierade att känna sig hemma i hobbyn. Om den inkluderingen får stå tillbaka för folks vilja att lajva vad de vill och slänga sig med rasistiska stereotyper, då har vi allvarligt misslyckats.

Tack Natalia Batista för genomläsning och input!

Mer läsning på temat:

Youtubevideos (med Eva Wei)2 kommentarer:

 1. Hej. Underbart inlägg. En pytteliten detalj: Ovanför bilden med grytorna på elden står det "Arrangörerna är tydliga med att de som här till lajvkulturen" jag tror att lillfingret slant och att det ska stå "hör till lajvkulturen".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh tack för att du har ögonen med dig! Ändrat nu!
   Och tack för att du gillar inlägget :D

   Radera