tisdag 25 juli 2017

Game of Thrones: Stormborn (eller to die or not to die)

Då var det dags att bita oss fast i avsnitt 2 av Game of Thrones säsong 7!

Varning för spoilers! Har ni inte sett avsnittet så följ efter den negativa bläckfisken!


Detta var ett avsnitt där det hände mycket förutsägbart och en del saker som jag inte väntade mig men som kändes nödvändiga. Överlag känns det som att takten i serien har ökat (vilket inte är så konstigt eftersom den här säsongen bara kommer att innehålla sju episoder) och det är mycket återseenden av karaktärer och fokus på att knyta ihop säckar. 
Samt dumpa en del säckar överbord.


"Jag ser igenom er alla, era kappvändande små fåglar"

Daenerys fick äntligen rätt rejält med tid i det här avsnittet och hon visar att hon dels inte hänger kvar i det förflutna och dels att hon är fullt medveten om varför hennes allierade sökt sig till henne.
Hennes tilltryckning och hot mot Varys gjorde mig glad. Det är en sak att vara tacksam för smulor och en sak att veta vilka ormar man har runt sig. Hon och Tyrion är en bra radarpar och deras plan för Westeros känns vettig. Sedan är frågan om Daenerys kanske tappar tålamodet och bränner allt. En del av mig vill det.Visdom kommer med åldern men det kommer även en hel hög
med sass och bitchighet. Me like!

"Are you a sheep? No. You're a dragon. Be a dragon."
-Olenna Tyrell


Olenna Tyrell, denna fullfjädrade drottning, visar än en gång att hon har benkoll på situationen. hennes lilla ögonblick med Daenerys fick mig att rysa. Men frågan är om hon verkligen ger Daenerys goda råd eller om hon bara vill se hela Westeros brinna som hämnd för vad som hände hennes familj.
Oavsett så vill jag se mer Olenna.


A girl is a girl, a wolf is a wolf

“I’m finally going home. Come with me.”
-Arya Stark


Jag jublade högt när Arya beslutade sig för att styra kosan norrut mot Winterfell och syskonen! Hurra!  Om vi har tur blir det syskonåterförening deluxe och jag kommer grina ögonen ur mig när det händer. Att Arya fick återse Nymera var stort för mig!
Och ja, jag tror benhårt på att det är Nymeria. Vad finns det annars för direwolf som vandrar runt söder om muren i Riverlands?
Det känns som att symboliken i detta att Nymeria INTE kommer mer Arya hem är enorm. Arya för mig är den karaktär bland Neds barn som har haft en helt egen resa där hon har härdats och slipats på ett sätt där hon tvingats överleva i helt främmande miljöer utan vänner. Det har format henne till en Arya som inte hennes vänner känner igen och jag undrar om Arya kommer vara en ensamvarg hädanefter eller om hon kommer vara en i flocken när hon återförenas med sina syskon....Dags att resa söderut!

Fast inte med Jon eftersom lagen om alltings maximala jäklighet slår till och leder till att Jon lämnar Winterfell för att resa till Dragonstone. Motiv är:
1) Daenerys
2) Dragonglass
Och frågan vi alla ställer oss är: Blir den en allians mellan Norden och Daenerys eller blir det att Jon svär trohet? Kan han övertala Danerys om att hotet mot världen heter White Walkers och inte Cersei Lannisters?
Och blir det mer syskonmys? Eller drakmys?
Jag vill ha båda. Fast inte incestmys. Åh gud….


Dark Sansa har all potential i världen! SQUEE!

"Until I return, the North is yours."
-Jon Snow

Och att Jon reser söderut ger det allra bästa resultatet, ett som jag har väntat på så länge.....

QUEEN IN THE NORTH!

Äntligen får Sansa plats att spela sitt eget spel och jag undrar hur detta kommer gå! Men med både Brienne och Lyanna bakom sig kan detta bara bli bra.
Jag håller henne för smartare än Jon men det kan bli problem eftersom hon är mer hänsynslös. Plus att hon inte mött White Walkers... Gah, sådana här tillfällen önskar jag att Jon och Sansa kunde kommer bättre överens, de har båda erfarenheter som kompletterar varandra.
Dumma Jon som inte fattar det.
Men bra Jon som ändå inser att Sansa är den bästa att styra.

Bränd men inte helstekt.
Att Jorah skulle dyka upp var sjukt väntat. Poäng till mig för att jag gissade rätt på ledtråden i förra avsnittet! Återstår att se om Sam lyckas med att bota honom. Jag hade helst sett att Sam lade lite mer krut på att öppna förbjudna avdelningen i arkivet för att få mer info om White Walkers men det är ju jag.

Plus. Vad katten kan Jorah tillföra till berättelsen genom att bli frisk?
Nej, gå och dö.

"Tog du med brandsläckaren?"
"Nope..."
Vad jag slet håret över att Ellaria och Yara verkade få till något. Det är så uppfriskande att se kvinnor som får vara kåta och tillråga på allt, vara kåta på varandra men FFS Yara, du kan få bättre brudar!
Och är det bara jag eller blir dialogen 50 gånger sämre så fort Dorne är med? Invasion… give me a break….
Vilket vi fick när farbror Euron bestämmer sig för att hålla båtbål. Något som kändes som nödvändigt för att ge Daenerys lite att kämpa med. Allt kan inte gå hennes väg.

Jag gillar inte Euron som mest känns som en buskisskurk av rang. Han är inte en auktoritet, han är inte smart och jag kan inte ta honom på allvar.
Men åh vad glad jag blev över att han gör sitt bästa för att ha ihjäl allt jag hatar med den plott som kallas Dorne.


Ta det inte på fel sätt.Jag älskar Martell, Dorne och Sandsnakes i böckerna men med det fiaskot som det har blivit i serien är jag glad att detta får dö.

Och nu har Euron en gåva till Cersei, till och med två...Får se hur Yara klarar sig ur detta.

Sist men inte minst: Är jag ond som sett att Theon strök med här? Han är så trasig och patetisk att jag mest tycker synd om honom. Och därmed vill jag se honom död.


Veckans bubblare:

Jättefint med Greyworm och Missandei. Jag fick en klump i halsen över hur de ser på varandra.

Det är något väldigt vackert och skört över deras kärlek till varandra.

Övriga tankar:

Detta var som sagt ett avsnitt som fortsätter knyta ihop säcken. Det dödar av och avslutar en del plotter och plockar upp en del.
Det hade fått mer plus i kanten av mig om de dödat av Theon och Jorah men på ett sätt ser jag fram emot vad de kan ge oss i framtiden. De måste vara vid liv av en anledning... eller?
Trots att det var mycket som gick att förutsäga så innehöll det fortfarande ögonblick som fick mig att känna att det finns överraskningar att vänta.
Det bästa i avsnittet var utan tvekan Nymeria! Så mycket nostalgi till första säsongen. Och jag gillar att denna säsong verkar fortsätta handla om kvinnor. Det gillar jag.


Mer läsning på temat:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar