Men Almedalen 2018 då, hur var den?
Visby hej! Alexandra och jag utanför Österport. |
Jag åkte inte bara för att det var en kul grej jag kom på utan jag åkte i min roll som ordförande för Sverok. Sverok har åkt dit i rätt många år och vanligtvis skickat en eller tre personer beroende på syfte och ekonomi. I år var det jag, förbundssekreterare Alexandra och marknadsansvarig Anna Westerling som åkte för Sverok.
Jag visste verkligen inte vad jag hade att vänta när det var dags att åka. Jag hade aldrig varit där innan och hade enbart vänners berättelser om hur det varit. Men jag väntade mig att det skulle vara 1) massor med springande 2) massor med panelsamtal och politik och 3) massor med folk som drack rosévin.
Ja, det var ungefär det jag var bered på. Min plan vara att om jag såg till att ha bra skor, bra humör och framförallt såg till att lyfta fram Sverok och spelhobbyn så skulle det nog gå bäst!
Detta året var lite speciellt för Sverok för det var första gången på rätt länge som vi bestämde oss för att arrangera egna programpunkter och inte enbart sitta med i panelsamtal och liknande.
Planen var att arrangera två punkter men i slutänden hanns det inte med och det blev en.
Vårt seminarium handlade om varför spel är kultur! Det är en fråga Sverok har drivit under flera år och nu under valåret kände vi att det var perfekt att slå på stort och verkligen dra fokus till en fråga som är så viktig för våra föreningar runt om i landet.
Jag invigningstalar under vår programpunkt. Foto: Alexander Wallin |
Vi höll vårt seminarium på Kapitelhusgården under onsdagen mellan 16.30 till 18.30 och vi hade ett sjukt fullspäckat program under de timmarna. Så här såg vår programbeskrivning och medverkandelista ut i slutänden:
"Spel är kultur och kultur är spel, men inte på pappret, varför är det inte så? Vad är egentligen E-sport, Cosplay, lajv och reenactment? Vad har de för behov och hur kan du stötta de kulturformerna?
Spelhobbyförbundet Sverok har samlat Sveriges spelare i 30 år. På årets Almedalen vill vi visa upp alla de kulturuttryck som finns inom spel och samtidigt diskutera samhällets syn på spelkulturen ihop med politiker, forskare och spelentusiaster.
Hur ser samhället på spelkulturen och hur påverkas detta av att det huvudsakligen är en del av ungdomskulturen?
Lyssna på korta talks, panelsamtal och workshopa i ett späckat program.
- Rickard Nordin, Riksdagsledamot Centerpartiet
- Marléne Tamlin, Gamingpolitisk talesperson i partistyrelsen Miljöpartiet
- Carl Heath, Chef för utbildning i RISE, Research Institutes of Sweden
- Anna Erlandsson, Förbundsordförande Sverok
- Johan Linder, Grundare och projektledare för konventet Nordsken med 10 000 besökare.
- Susanne de Paulis, Medeltidsveckan berättar om reenactment och Battle of Wisby
- Linn Eriksson, Cosplayare, Vinnare cosplay SM 2015, trea i Nordic Cosplay championship, deltagare i world cosplay summit i Japan.
- Max Horttanainen, Förbundsordförande Svenska e-sportsförbundet, Ordförande Sverok Väst och Ordförande i Pink Orange
- Anna Westerling, Lajvdesigner och artist in residence på Riksteatern. Projektledare för bland annat En stilla middag med Familjen, Fortune & Felicity och Stockholm Scenario Festival. "
Som sagt, vi hade inte hållit något punkt under Almedalsveckan på flera år och jag ska erkänna, jag var en smula orolig att lokalen skulle eka tom och öde. Men det dök upp rejält med folk och det blev riktigt bra med bra diskussioner och frågor mellan punkterna.
Johan Linder från Nordsken berättar om hur ett konvent förändrade en hel kommun! |
Jag var mer än nöjd och jag hoppas vi kan göra minst en punkt under nästa Almedalen. Det är så viktigt för vår synlighet och för att Sverok ska tas på allvar.
Förutom vår programpunkt så medverkade jag i två panelsamtal, det första under tisdagen som handlade om psykisk ohälsa i det unga civilsamhället (som arrangerades av Sveriges Blåbandsungdom), och den andra under torsdagen som handlade om jämställdhet inom E-sporten (där arrangörer var Sverokföreningen Femalelegends)
Efter panelsamtalet om psykisk ohälsa i det unga civilsamhället! Ulrikah Reihs, jag, Fredrik Berggren och moderator Lucas Nilsson |
Det var väldigt trevligt och under båda panelsamtalen gick tiden alldeles för fort!
Och resten av min tid i Almedalen så gick jag på alla punkter jag hann med som hade tema på antingen spel, kultur eller civilsamhället. Jag hann med hälften och det var massor som krockade vilket var riktigt frustrerande. Men jag känner mig ändå nöjd med vad jag hann med. Jag hade en plan när jag åkte dit att fokusera på just ett tema för veckan och denna gång blev det som sagt spel, kultur och civilsamhället. Detta för att det var vad jag kände var mest aktuellt för Sverok och där jag behövde ha mest koll på för vår räkning.
Det var en bra plan att ha för jag kände att det gav massor och framförallt så hann jag prata med intressanta och bra människor och presentera de för Sverok och eventuella samarbeten i framtiden.
Jag i väntan på att Högskolan i Skövde ska dra igång sin punkt "Så ska datorspelens drivkrafter få fler unga i sysselsättning" |
Under hela veckan hade jag superbra hjälp och guidning av mina huskamrater, Anna och Hanna från Riksförbundet Unga Musikanter (RUM) och Alexander som är tidigare ordförande för Sverok och som nu är politiker. Även Anna Westerling som är Almedalsveteran! De tipsade mig massor om vad jag borde tänka på, göra, gå på och framförallt hur jag skulle hålla koll på allt. Det var guld värt.
Triss i Annor! Anna Westerling, jag och Anna Rydborg från RUM |
Sedan alla mingel...Jag är ingen född minglare, snarare är jag rätt skygg och blyg men Alexander har för vana att putta mig in i en grupp människor, introducera mig och sen gå.
Det är en hård skola men den har börjat fungera. Jag blir bättre för varje gång och jag hade verkligen nytta av det nu under veckan vilket resulterade i en rad nya kontakter som förhoppningsvis är bra för Sverok i framtiden.
Slutligen så hann jag fika med politiker, spelföreningar, kulturmänniskor och civilsamhällesmänniskor i massor. Jag sprang på AW och pratade spelhobbyn och Sverok tills jag kände mig lika blå som mitt hår. Och det var så otroligt givande. Mängden kontakter jag hann knyta under veckan och den låga tröskeln att prata med politiker var enorm och framförallt så lade det en sådan bra grund för framtida samtal. Jag hade redan hunnit följa upp en del och mer kommer ske när alla är tillbaka efter semestern. Som en bonus hann jag se VM- matchen mellan Sverige och Schweiz och jubla över vinsten, äta sockervaddsglass och hälsa på en tidigare kollega.
Så för att sammanfatta min första Almedalsveckan:
- Det var mindre springande (pga bra planering).
- Det var massor med panelsamtal och politik men det var dialoger och inte monologer vilket gjorde att det var givande på en nivå jag inte väntat mig.
- Jag såg inte skymten av något rosévin men däremot massa mat på alla mingel.
Framförallt gav veckan mig mycket tankar om Sveroks roll i spelsverige, både bland branschfolk, företag och förbund.
Detta år fanns ett samlingsnamn för allt som rörde kultur som hette Kultur i Almedalen.Min dröm är att om 5 år kanske Sverok står som knutpunkt för Spelkultur i Almedalen och att vi kan vara det nav som knyter ihop bransch, företag och föreningar och bidrar till att vi alla jobbar åt samma vision men på olika sätt. Vi har alla så mycket att ge och vi älskar alla spel.
Men det är i dagsläget bara en dröm från min sida och inget förankrat eller spikat.
Men i korthet var det en otroligt givande vecka som jag upplever behövs. Här hålls samtal och seminarium som utvecklar och driver det politiska samtalet i Sverige och som påverkar företag, civilsamhället och utvecklare. Det är en vecka som skapar dialog, förståelse och som minskar avståndet mellan makthavare och medborgare. Det gör det enklare för människor som arbetar på olika håll att mötas på panelsamtal, seminarium och workshops och knyta kontakter för framtida samarbeten.
Det är synd att det är så otroligt dyrt och att det är på en ö i havet men jag har verkligen fått revidera min syn på Almedalsveckan.
Det fyller sin funktion och skapar en bra plattform att arbeta vidare från under kommande månader.
Mer läsning på temat:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar