söndag 13 januari 2013

Den fastspända flickan

"Massor med ärr och...där har vi en ängel."  (Nora)

Jag snubblade via twitter in på en radiodokumentär i P1 i två delar. Första delen släpptes idag och nästa del den 20:e januari.
Den heter "Den fastspända flickan" och är gjord av Daniel Velasco och handlar om flickan Nora som blivit så sviken av samhället att det inte är sant.

Från SR:s hemsida:

"Nora har varit tvångsomhändertagen för sitt självskadebeteende. 17 år gammal prostituerar hon sig, när hon är intagen på ett behandlingshem utan att personalen ingriper. En dag blir hon fastspänd och grovt våldtagen av en av sexköparna; polischefen Göran Lindberg.


Efter våldtäkten hamnar Nora på sjukhus och avslöjar allt om prostitutionshärvan, våldtäktsmannen, kopplare och en rad sexköpare. Polisen inleder förundersökningar, men de läggs snabbt ner.
  – När vi började inspelningarna var våldtäktsmannen fortfarande på fri fot. Det blev en chock för oss när han plötsligt greps och vi fick reda på att det var den tidigare polischefen och så kallade feministen Göran Lindberg.
Den här historien, om vad som hände innan Lindberg greps, har inte kunnat berättas förrän nu, säger programmakaren Daniel Velasco.
I dokumentärseriens första del avslöjas vilka förödande konsekvenser ett vårdhem som inte fungerar får för en flicka med självskadebeteende och hur polis och åklagare lättvindigt lägger ner förundersökningar om sexbrott mot en ung flicka, trots att det finns bevis.
Nora heter egentligen något annat."

Jag vill bara uppmana alla, verkligen alla, att lyssna på den.
Noras historia är hemskt och fasansfull och det skär i hjärtat att en ung flicka sviks så av samhället och inte blivit lyssnad på. Vare sig under sin barndom, sin ungdom eller senare då hon var inlagd för självskadebeteende och självmordsförsök.
På ett sätt är följer Noras historia klassiska mönster för unga människor som mår dåligt och söker sig till vården. Först mådde hon inte tillräckligt dåligt för att få vård. Sedan mådde hon för dåligt för att få kunna vara på ett vårdhem. Och till detta kommer alla felbedömningar och felaktiga beslut av vården.
Det händer varje dag i Sverige och jag blir lika arg och ledsen över det.
Men det som är unikt med Nora är att hon hela tiden under tiden då hon mådde dåligt dokumenterade sig själv i film och ljud. Så man får följa henne under hela tiden och höra hur hon reflekterar över sitt mående och hur lite hjälp hon får. Hur hjälplös hon är och hur hon skuldbelägger sig själv över våldtäkterna (ja, det är flera) och inte längre vill leva.
Jag ska inte berätta mer för jag kan inte göra det rättvisa. Jag vill bara uppmana er att lyssna
För Noras skull.
Och för alla unga människor därute som lider och som blir så felbehandlade av vården.
Lyssna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar