lördag 18 januari 2014

Martinas cosplay är bäst i Sverige


Gamex, Uppcon, Kultcon…. Under större delen av 2012 och ända in på 2013 så har Svenska mästerskapen i Cosplay hållit kvaltävlingar på konvent och mässor landet runt. Många duktiga cosplayare har tävlat för att gå vidare till finalen och nu i januari tävlade vinnarna från de olika deltävlingarna på My:Närcon om att bli Sveriges bästa cosplayare 2014. Det var svårt att utse en segrare bland så många fantastiska dräkter men tillslut stod 20-åriga Martina Edsman som vinnare med sin cosplay som den kvinnliga munken från Diablo III.
 -Att jag valde den karaktären har många anledningar. Först och främst för den otroligt snygga designen på dräkten. Sedan har jag själv en lång relation med Blizzard som spelutvecklare.
 Medan alla andra klasskamrater höll på med gymnastik och olika sporter så satt Martina ofta hemma och spelade Diablo / Starcraft eller Warcraft 3.Hon berättar att Diablo är det första spelet som hon har minnen av att spela själv, då började hon som klassen Rouge.
 -Så att nu välja att cosplaya en karaktär från Diablo III och göra min ”tribute” till Blizzard var på ett sätt självklart samt att tiden var helt rätt. Jag känner att jag är tillräckligt duktig för att kunna ge karaktären liv.
 Kärleken till film, spel och den japanska kulturen har funnits länge men det var lite av en slump att hon började med just cosplay. Redan på gymnasiet så hade Martina ett stort intresse for anime och manga och en dag 2009 så frågade hennes lika japanintresserade klasskamrat om hon skulle följa med till konventet Närcon.
 -Jag hade ingen aning om vad det var hon pratade om. Att det fanns event där fler nördar som oss umgicks i flera dagar var ett helt okänt fenomen för mig som hade varit ensam om mina intressen kring ”nördkulturen” i hela mitt liv.
 Men Martina hängde med dit och blev imponerad av de olika cosplays hon såg. Efter det bestämde hon sig att hon skulle bli lika cool som de andra och började därmed sy sin första cosplay. Det blev Haru från filmenHowls moving castle och var enligt henne själv bland de värsta cosplays hon någonsin sett men efter det var hon fast och 2012 så var hon med i sin första cosplaytävling på Uppcon. Då föreställde hon Alice Lidell från spelet Alice Madness returns och vann.
 -När man står på scenen första gången och publiken jublar när du kommer ut är en otrolig känsla. Att representera så många personers favorit karaktärer och att få göra de glada för bara en minut är värt all den tid och alla tusentals kronor som du lägger ut på varje dräkt.

Tiden Martina lägger ner på en cosplay kan variera. Den kvinnliga munken pysslade hon med i över ett år- parallellt med två andra cosplayprojekt. När man tittar på Martinas dräkt förstår man vilken hantverkskicklighet som ligger bakom, varje del är noga sydd eller tillverkad för att vara så lik förlagan som möjligt och det är inget lätt jobb.
 -Det svåraste med den här dräkten var att göra en rustning som skulle se realistisk ut och inte se ut som den är gjord av det materialet som den är gjord av.  Det finns fortfarande saker jag vill rätta till men tillslut får man anse sig nöjd.
 Martina sysslar inte bara med cosplay och hon har ett rätt intensivt liv. Hon har nyss blivit klar med sin examensuppsats i historia och den tid som hon inte lägger på sina hästar ägnar hon åt nörderier. Hon beskriver sig själv som en alltiallonörd som spelar datorspel och tv-spel, älskar historia och läser manga och ser på anime.
Så hur hinner hon med att cosplaya och vad driver henne till att fortsätta?
 -Det roligaste är utan tvekan att träffa alla underbara människor. Att tävla är en så liten del av allt kring cosplay att cosplaya bara för tävling är något som jag aldrig kommer att relatera till. Att vara kreativ och umgås med några av världens finaste personer är det som får mig att fortsätta.
Alla bilder till den här artikeln är tagna av Shila Forsman och vill ni se mer av Martinas cosplays så gå in här


(Publicerades ursprungligen på Megazine)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar