tisdag 17 juni 2014

Spelkultur och feminism 14 juni i Malmö

Och så var det äntligen dags för eventet. Det stora. Det som jag ihop med Thom arbetat för i månader på fritiden. Ja, jag måste trycka på att hela detta som jag tänker skryta om nu har jag roddat på lunchraster,kvällar och nätter (förlåt mig älskade Svart och Fnatten, jag ska verkligen ge er mer tid i höst)

Det event jag talar om är Spelkultur och feminism. Något som startade som en idé i Sveroks ordförandes Rebecka Prentells huvud och som hon sedan drog i mig och Thom för att arrangera. Något som vi sedan ägnade månader åt att planera, boka föreläsare till, hitta en vettig lokal och slutligen rodda det på plats.

Så vad är då Spelkultur och feminism?
 För enkelhetens skull så saxar jag ur eventbeskrivningen:

"I samband med den internationella feministiska konferensen Nordiskt Forum och den alternativa festivalen Feministisk Festival anordnar Spelkultur i Skåne och Sverok en spelkulturens dag på temat feminism. Den 14 juni intar vi Suellska Villan i Malmö och fyller den med paneldiskussioner, föredrag, workshops och prova-på-aktiviteter som är tänkta att lyfta fram de feministiska satsningar som finns inom Sverok och spelkulturen. Dessutom kommer det att finnas möjlighet att träffa och nätverka med några av Sveriges coolaste nördfeminister. Missa det inte!"

Vår första tanke var att ha den på Nordiskt forum men efter lite mailande insåg vi att det skulle bli för dyrt att hyra in oss där. Det skulle sluka två tredjedelar av vår budget och då skulle vi inte ha råd att fixa föreläsare eller ens el... Så vi strök det alternativet och beslutade oss efter lite tänkande att ha det på Suellska Villan. Och det visade sig vara en klokt beslut, det är en otroligt vacker lokal med mycket charm och med bra kök. Enda nackdelen var att den inte var funktionsanpassad men man kan inte få allt. Tyvärr.
Vi fick tillgång till två salar, en på andra våningen där vi tänke ha prova-på-aktiviteter inom spel och en på bottenvåningen där vi tänkte ha föreläsningar och panelsamtal.
Efter vi bokat lokal började vi tänka på vad vi ville ha i programet och vilka vi ville boka. Och sedan startade det stora mailandet. Vissa svarade ja, vissa kunde inte men heja på oss och och vissa svarade inte alls.
Det slutliga programmet såg ut så här:

09.45 öppnar Spelkultur och feminism i Bagarstugan. Arrangörerna Thom och Anna håller ett kort invigningstal och presentation av dagen.

*Följande saker kommer hållas i Bagarstugan

10.00 - Föreläsning “Nördfeminism- Shit people say” av Josefin Westborg

11.15 - Panelsamtal om arrangörsskap och communitybyggande. Medverkande: Elaine Boström, Maria Rodén,Fanny Nordgren, Jennie Larsson

12.15 - Paus för Lunch

13.30 - Föreläsning “Sword Princess Amaltea- fantasymanga där könsrollerna är ombytta av Natalia Batista

14.30 - Panelsamtal om spelbranschen och dess villkor. Medverkande: Johanna Nylander, Kerstin Alex,Karin Rydling, Åsa Roos

15.25 - Panelsamtal om representation av kvinnor i populärkultur. Medverkande: Natalia Batista, Åsa Roos, Cecilia Billskog och Josefin Westborg.

16.20 - Avslutningstal av Sveroks ordförande Rebecka Prentell.
17.00- Tack för i år!


*Följande saker kommer hållas i Salen (en våning upp) 

10.00 - 16.00: Prova- på stuga där man kan spela figurspel, Magic the gathering, Star Wars -figurspelet och premiärvisning av Words of Oz.

Cecilia Billskog, en av arrangörerna för lajvet Suffragett kommer också finnas på plats med material, bilder och dräkter från lajvet.Jag får detta att låta så uppstrukturerat men alla frågorna vi slets med: Kommer någon dyka upp? Gah, det kommer komma för många, fler stolar! Vart är vattenkannorna?Har vi råd med detta(Jag mest hela tiden) Ja, vi har en budget!(Thom mest hela tiden)

På torsdag kväll åkte jag ned till Malmö, missade att hämta ett ljudset i Helsingborg och fick åka en timma tillbaka för att hämta det (yey). Jag och Thom rekade lokalen ihop och planerade vad vi var tvugna att göra för inköp. Vi insåg bland annat att vi hade missat detta med kaffekokare... Så det blev en panikboknng av en kaffevagn för vår egen hälsas skull. (det och att våra volontärer hade dödat oss...)
Tillslut kunde jag ramla i säng efter mer än sju timmar i bil den dagen. Yey.

Fredagen ägnades åt handling, roddning, mottagning av stolar, hämtning av stolar och planering på hög nivå.
Jag hann dock med att springa iväg till Feministisk festival som låg i parken utanför vår grind och delta i en panel om Nördfeminism. Det var första panelen jag satt med i och det var riktigt kul och fick senare veta att publiken uppskattat den mycket. Om ni missade den så jag lugna er med att det finns en risk att det blir en retake av den på bokmässan senare i år :)

Panel om Nördfeminism. Från v: Moderator Johnie Ekman, Karin Waller, Natalia Batista, Jag, Antonia Rojas och Yossra El Said. Foto:Amanda  Casanella 

Den natten sov jag hos Amaltea och hennes partner i Lund. Sjukt jädra trevligt och det var kul att äntligen få tala mer IRL med Amaltea, hon är verkligen en fantastisk människa på alla sätt. Svart kom ner senare på kvällen och hängde med oss medan vi spelade spel.
Tillslut grydde lördagen. Jag var stennervös, trött och samtidigt överpigg. Thom och jag började rodda, våra underbara volontärer kom dit i tid och redan 09.30 så var det besökare på plats.
Och det är så skönt när alla ens onda aningar bara kommer på skam. Allt gick verkligen perfekt. Föreläsningarna, panelerna, prova-på-rummet... Allt bara flöt på. Igen, våra volontärer var fantastiska.
När klockan slog 17.00 och jag och Thom tog och highfivade till applåder från besökarna så var jag så jädra lycklig.
Trött men lycklig.
Igen, tack alla besökare, alla volontärer och våra fantastiska paneldeltagare och föreläsare för en fantastisk dag!

Tack vara den eminenta Sara Fritzon så stremades allt under dagen och kan ses i efterhand på nätet.

Del 1 (Föreläsning “Nördfeminism- Shit people say” av Josefin Westborg och  Panelsamtal om arrangörsskap och communitybyggande. Medverkande: Elaine Boström, Maria Rodén,Fanny Nordgren, Jennie Larsson)

Del 2 (Föreläsning “Sword Princess Amaltea- fantasymanga där könsrollerna är ombytta av Natalia Batista, Panelsamtal om spelbranschen och dess villkor. Medverkande: Johanna Nylander, Kerstin Alex,Karin Rydling, Åsa Roos Panelsamtal om representation av kvinnor i populärkultur. Medverkande: Natalia Batista, Åsa Roos, Cecilia Billskog och Josefin Westborg.och tillsist avslutningstal av Sveroks ordförande Rebecka Prentell.)

2 kommentarer:

  1. Jag såg två av panelerna på stream. Det var jätteintressant att lyssna på. Hoppas att detta kan bli ett årligen återkommande evenemang.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det hoppas vi med! Annars finns ju alltid Isis-Nördfeminism i kubik som jag drar i. Det kommer roddas minst en grej under året med samma fokus som Spelkultur och feminism men då i Göteborg :)

      Radera