måndag 10 april 2017

Dags för spelrelease av episkt rollspel!

Som en del av er vet så driver jag ett nördfeministiskt initiativ för mer jämställdhet i spelvärlden kallat #isisnerdfeminism. Under fyra år så har initiativet varje år hållit till på spelkonventet Gothcon och så även i år!
Det blir två dagar fyllda med nördfeminism i form av föreläsningar, prova-på av olika spel och panelsamtal.
Något som gör mig extra pepp på detta årets #isisnerdfeminism är att bästaste Natalia Batista ska ha spelrelease för sitt rollspel Sworld Princess och hon har valt att ha den första speldemon av det på #isisnerdfeminism!!!!


Hej Natalia Batista och grattis! Hur pepp är du på Gothcon och releasen av rollspelet!
Superpepp! GothCon är ett av årets högtider, lite som nörd-julafton! Att dessutom få släppa ett eget rollspel är ju som en dröm, det hade jag inte kunnat tänka mig! 


Hur kommer det sig att det blivit ett rollspel av din manga Sword Princess Amaltea?
Fröet till rollspelsboken såddes faktiskt på GothCon för ett år sedan! Jag satt i Artist Alley och sålde mina serier och fram kom Daniel från Saga Games. Han diggade min fantasyserie och vi började prata rollspel – och så kläcktes idén till ett samarbete!

Hur involverad har du varit i arbetet med rollspelet?

Ganska mycket. Tomas Arfert är ju mästaren som skrivit alla rollspelsdelarna, men han skickade mig regelbundna mail och bad om lore och ställde frågor om världen. Jag är inte den sortens författare som skriver metervis med lore och bakgrundsfakta om mina karaktärer, jag gillar mer att se dem utvecklas på pappret. Men det var faktiskt väldigt kul att sitta och skriva ner en massa om världen. Det roligaste var att komma på små anekdoter, historiska personer eller rykten som sprids kring olika grupper eller platser. Sånt är kul! Samt jag har ju tecknat alla illustrationerna och till och med lite serier i boken.

Kan du berätta lite om vad vi kan vänta oss av rollspelet Sword Princess?
Detta är ett rollspel där det är gynnsamt att spela kvinna! Kvinnorna har övertaget och det är rätt så svårt och begränsande att välja en manlig rollspelskaraktär. T.ex. kan du inte hålla på med magi, om du inte väljer att tillhöra någon av de utstötta kulterna i världen. Sen är detta också ett rollspel som erbjuder många äventyrskrokar, perfekt för en spelledare som vill ha många alternativ att välja bland och dra ut på ett rollspel med. Varje drottningarike har dessutom sin egen historia och rykte, så det är lätt att komma på egna rollspelsäventyr i världen.

Vilken ålder riktar sig rollspelet mot?
Jag skulle säga samma ålder som mangaböckerna om Amaltea, alltså någonstans 8-10 år och uppåt. Rollspelet tycker jag passar perfekt att spela med vänner liksom med familj. Vi tänkte oss delvis att detta ska kunna vara ett inte för avancerat rollspel, så att det passar bra för rollspelsföräldern som vill lära sitt barn att rollspela, och det i en värld som inte känns dammig och gammalmodig.


De som läst din manga Sword Princess Amaltea vet ju att det utspelar sig i en matriarkaliskt värld där kvinnorna har makten, hur vanligt är det med den här typen av världar i rollspel enligt dig?
Jag har inte rollspelat jättejättemycket och min bild av rollspel är att det ändå finns en hel del progressiva element i dem. Men överlag har nog rollspel påverkats av andra underhållningsformer inom fantasygenren, såsom digitala spel och romaner eller filmer, och tyvärr är fantasygenren i sig ganska besudlad med en sexistisk kvinnobild. Varför är det t.ex. vanligare i fantasy att se drakar och magi än matriarkaliska världar? Trots att allt är hittepå? Är det så svårt att föreställa sig en värld där kvinnor styr? Det var anledningen till att jag valde att göra min manga, och att det nu går att rollspela i den världen hoppas jag kan ge andra inspiration till att skapa matriarkaliska fantasyvärldar.

I mangan Sword Princess Amaltea finns det karaktärer av olika etniciteter och kroppstyper, hur har detta inkluderingstänkandet följd med in i rollspelet?
Helt och hållet, skulle jag säga! Jag har varit noga med att blanda olika etniciteter, åldrar, funktionsvariationer och kön i bilderna. Jag tycker att det ibland tyvärr glöms bort i fantasy, eller görs på ett smått rasistiskt vis, t.ex. att man låter icke-vita karaktärer porträttera “de främmande” eller exotiska grupper.

Sist men inte minst, den kanske viktigaste frågan av alla…. Kommer det finnas drakar?
Såklart! Hahaha!




---------------------------------------------------------------------------------

Natalia och Tomas signerar rollspelet i SF-bokhandelns rum N206 fredag 13.00-15.00 och lördag 16.00-18.00. De leder också speldemo i Sword Princess i #isisnerdfeminism rum NE05 på lördag 14.00-15.30.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar