onsdag 5 april 2017

Nara och de bugande hjortarna

En av sakerna Jag och Svart hade på vår måste-lista denna Japan-resa var att besöka den gamla huvudstaden Nara! Och inte bara för att den innehöll en ascool Buddha-staty och massa kaktiggande hjortar utan också för att svärfar höjt stället till skyarna och blev JÄTTEBESVIKEN när vi inte orkade åka dit på vår förra resa.

Så Nara var rätt hög prio men det var lätt värt det.

För längesedan, närmare bestämt 710 till 794 så var Nara Japans allra första huvudstad. Rätt coolt.

Under den tiden så började byggandet av ett enormt stort buddisttempel som heter Todai-Ji. Det är en fantastiskt tempel som under byggandet nästan gjorde Japan helt bankrutt, främst på grund av att templet slukade allt brons som fanns i omlopp under den tiden.
Ingen säger storhet och pompöshet som tomma kassakistor!
Templet har brunnit två gånger (som typ det mesta i Japan) och blivit ombyggt men trots det är det verkligen en imponerande byggnad.

De kunde konsten att bygga stort! Detta är porten in mot templet och den är "liten" jämfört med själva templet.

Templet är helt enormt och det är svårt att fånga hur mäktigt det är på bild. 

Mest imponerande är den gigantiska Buddha-statyerna som står inne i byggnaden. Det finns tre och den största av de tre är även världens största Buddha-staty i brons och klassad som ett världsarv ihop med templet.
Hyfsat coolt!

Största Buddhan i världen!

De stora träväktarna i templet är rätt tuffa de med :)

Nara fortsatte vara huvudstad i ett par år till efter det att templet byggdes men efter ett tag insåg kejsaren att de borde lägga huvudstaden nånstans mer praktiskt (och permanent) och beslutade sig för att flytta huvudstaden till det som senare skulle komma att bli Kyoto.

Idag är Nara en väldigt trevlig plats med stillsamma gator kantrade av restauranger där du kan få allt från mochi till rätt billig pizza (fråga inte hur vi lyckades sluta med billig pizza).
Det finns även sjukt många souvenirbutiker som alla har ett fokus och det är hjortarna!

Så många hjortar! Alla storlekar!

För i den största parken som omger Todai-Ji går det runt en enorm mängd hjortar.  De finns överallt i parken, på gatorna och runtomkring tempelkomplexet. De har gått från att klassas som heliga till att numera räknas som nationella skatter. Hjortarna är därmed helt skyddade från i princip allt och som en följd av detta är de extremt orädda och tigger skamlöst av alla turister som kommer till parken.
Lösningen (eller vägen till ett helvete av tiggande hjortar) är att köpa speciella hjortkakor och mata hjortarna med. Och de har lärt sig att buga för maten. Så vår taktik när vi var i Nara var att alla hjortar som bockar tillbaka mot oss får kaka, ouppfostrade hjortar blir utan!

Oh deer!

Jag rekommenderar verkligen alla som är i Japan att ta sig till Nata. Det är verkligen helt fantastiskt med Todai-Ji och att ströva runt och titta på allt omgiven av hjortar som bugar sig för att få mat är något av det coolaste ever.
Och lägg till att det var oväntat lätt att ta sig till Nara, från Kyoto tar det bara en timma med tåg och det går ännu snabbare om en tar snabbtåget som inte stannar på vartenda station. Inte för att vi skulle gjort det...nej nej..
Mer läsning om resan:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar