tisdag 11 december 2018

Sverok-galan och varför vi behöver hylla varandra

För exakt en vecka sedan firade Sverok sin födelsedag! För den 4:e december 1988 så grundades Sverok i några lokaler uppe vid Observatorielunden.
Och hela året har vi uppmärksammat att Sverok firar 30 år, främst genom vår stora fest vi höll på Tekniska museet tidigare under hösten.

Men vi ville också börja uppmärksamma vår födelsedag mer regelbundet. För när skulle vi annars få tillfälle att känna oss som sverokare, nördar och spelkulturfantaster om inte på förbundets egen dag?

Jag funderade lite och tänkte på vad som gjordes av andra aktörer i spelkulturens Sverige. Och tillslut landade jag i att vi borde ha en Sverok-gala!



NärCon har SCCA, Swedish Cosplay Community Awards, som delas ut till eldsjälar och inspiratörer i cosplaySverige och Fenix har varje år Fenixgalan på Gothcon där de uppmärksammar spelskapare, kreatörer och fantastiska människor i rollspelssverige.
Varför skulle inte Sverok göra något liknande? Vi har så många fina föreningar, arrangemang och engagerade människor och vi är lite dåliga på att hylla och lyfta upp varandra ibland.


Så sagt och gjort. Det blev en nomineringsprocess där alla fick nominera sin favoritförening, sitt favoritarrangemang, årets talesperson, årets hjälte och såklart årets konvent.
Redan när jag satte mig och gick igenom nomineringarna så stod det klart att det fanns otroligt mycket arrangemang jag inte kände till och så många drivna personer över hela Sverige.
Fantastiskt kul att se!
Sedan lades nomineringarna ut för röstning och det var enormt många som röstade under de två veckor som allt låg ute, över 700 personer.
Det var helt klart att det var tvunget att bli ett första pris och ett andra pris i varje kategori.

Och den 4 december körde Sverok en födelsedagsuppesittarkväll där vi pratade minnen från året, läste upp anekdoter från 30 år tillbaka, kollade vad vi gjorde när vi firade 20 år och svarade på frågor från tittare.
Och vi avslöjade såklart vilka som vann! Hela alltet kan ses på SverokTV som är vår nya twitchkanal, kolla gärna och framförallt, följ kanalen för mer roligheter framöver! Och vinnarna hittar ni såklart nedanför videon :)
Sverok-galan kan vara en av de mest spontana och bästa idéer jag haft och jag hoppas så att den fortsätter under åren som kommer. Inte bara för att det är kul att få pris men för att vi, alla som sysslar med spelkultur och skapar konvent och driver föreningar, vi behöver bli bättre på att se hur bra vi är ute i landet. 
För att det skapar pepp och engagemang och framförallt är det något en bär med sig de där dagarna då allt kaosar. När vi lyfter varandra kan vi skapa storverk och framförallt så ser vi till att de som gör saker, de orkar längre och vet att deras verk uppskattas.
Det är värt allt.
Så, grattis alla vinnare och alla nominerade och tack alla fina människor som arrangerar, skapar och driver spelkulturen i Sverige, ni är fantastiska.


                                                                       

Årets hjälte: 
Guld: Andreas Svensson, 
Silver: Gabrielle de Bourg
Årets talesperson: 
Guld: Gabrielle de Bourg, 
Silver: Tjarls Metzmaa
Årets konvent: 
Guld: Nordsken, 
Silver: QueerCon
Årets arrangör: 
Guld: Stina Färdig (QueerCon),
Silver: Sam Anler (NärCon)
Årets förening: 
Guld: Female Legends 
Silver: QueerNördarna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar