lördag 18 augusti 2012

Polyamori och partnerrespekt

"Men du, vad säger din pojkvän om att du står och hånglar med någon annan?"

Ja, vi är äntligen framme vid en mycket viktigt del i polyamorins snåriga skog, nämligen respekten och hänsynen mot sin partner.
Att ha flera partner är på ett sätt krångligare än vad man kan tro. Det kräver en massiv planering och schemaläggning av livet så man hinner träffa alla.
Det kräver också en stor mängd folkvett och empati.
Tillhör man kategorin som tycker att polyamori bara är en ursäkt för att man ska få göra som man vill och inte anpassa sig efter någon då kan man sluta läsa här.

Men kan man planera sitt liv och visa respekt och hänsyn mot sina partners så är detta med polyamori något av det mest givande och underbara i världen.
Min pojkvän har inget som helst emot att jag står och hånglar med någon annan eftersom vi båda har kommit överrens om vad som gäller i vårt förhållande, ingen av oss känner sig överkörd eller åsidosatt.

Jag har både varit den som kört över folk och den som blivit överkörd vilket har gett mig en del Aha-upplevelser om vad man behöver tänka på i ett polyamoröst förhållande.

Här är några viktiga punkter att tänka på som polyamorös:

1) Alla är inte polyamorösa Det är viktigt att när du träffar en ny kärlek och ger dig in i en relation med hen att du på ett tidigt stadie berättar hur du fungerar så att det inte blir sårade känslor och missförstånd.

2) Alla vill inte vara polyamorösa. Att ha inställningen att man ska övertala en ny partner till att bli polyamorös är ingen bra ide. Det är som med kött: vissa älskar det, andra inte. Det är upp till din partner om hen tycker att polyamori är en bra ide, inte upp till dig. Ibland funkar det inte för att man är för olika och inte kan mötas halvvägs, det suger men så är det.

3) Att vara polyamorös ger dig inte ett frikort till att vara ett as mot dina partners genom att göra som du vill och skita i hur de mår. Precis som i alla relationer så har man ett ansvar mot de man älskar och att dra argumentet: "Men det är så här jag funkar och du får vänja dig vid det" är bara omoget och själviskt.
Tänker man på det viset så bör man ta sig en rejäl funderare över om man överhuvudtaget ska ha relationer.

När det gäller omtanken och respekten mot sin partner gäller i grund och botten samma saker som i monogama relationer men två viktiga saker är väl på sin plats här med:

1) Prata mycket och var lyhörd och öppen mot din partner. Är något fel eller känns obekvämt-lös det och ge er inte förren båda känner sig nöjda. Ha inte en prestigekamp och försök driva igenom dina egna önskemål och vinna en diskussion. Detta med att mötas halvvägs är enormt viktigt.

2) Visa att ni är viktiga för varandra. För att ni är ni. Jämför inte er med andra par eller gudarna förbjude- med andra relationer ni har. Ni två är unika och det är också er relation, så visa det för varandra!

Och kom ihåg, kärleken är det finaste som finns!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar