torsdag 8 maj 2014

Nej, du får inte bete dig hur som helst på lajv.

Det finns saker man inte ska läsa för tidigt på morgonen. Typ innan kaffe. Men eftersom jag vaknar med mobilen i handen varje morgon så är det svårt att låta bli. Idag var det en sällsynt konstig tråd som en bekant till mig var inblandad i. Den tog avstamp i en rätt sunkig bild om hur jämställdhet ska funka (läs att det fortfarande alltid är synd om männen) och sedan så ballade det ur till en tråd om sexism på lajv och IRL där mannen i fråga använde sig av den mest sunkiga, sexistiska och mest priviligierade formen av argumentationsteknik jag sett på flera veckor (För ja, detta är inte ovanligt men jag hinner seriöst inte blogga om allt)
Jag tog printscreens på allt och har det nedsparat men för enkelhetens skull så tar jag bara och lägger upp valda delar av konversationen som bilder.

Så, med det sagt så börjar vi, i kronologisk ordning!

Exempel 1 där min bekant (kallad person X) säger till person Y att han inte betett sig.Q: Är det okej att bete sig som hur som helst på lajv?
A: Nej det är det självklart inte. Det är en enorm skillnad på att förolämpa någon inlajv på ett vettigt sätt som är okej med alla inblandade och att fälla nedsättande objektifierande kommentarer om någons kropp.
En oskriven regel på många lajv (oskriven för att den är så självklar men uppenbarligen så är det vissa som bevisligen inte greppar detta ändå, som person Y) är att man inte kommenterar någons offutseende. Detta eftersom det ofta blir fel och kränkande.
I fallet ovan blev person X så illa berörd av kommentarerna att hen sprang därifrån.

Springande punkten här: Person X tog illa upp av att bli utstirrad och få sin kropp objektifierad genom kommentarer. Om det är du som sagt detta, be om ursäkt och tänk över hur du beter dig. Skyll inte ditt sexistiska beteende på att det bara är lajv. För lajv funkar inte så.


Exempel 2 där vi möter Person B  (eller Försvarare av objektifierande sexister):
Q: Är det okej att säga vilka saker som hur som helst på lajv?
A: Nej, det är det inte. Förolämpningar svider oavsett om det är lajv eller inte. Objektifiering och sexism svider mer eftersom det är vad många kvinnor är med om dagligen. De flesta vettiga lajvkampanjer, enskilda lajv och arrangörer har idag nolltolerans mot sexism. Det får inte förekomma.
Sexism och objektifiering är på riktigt, även på lajv. Sedan att gå in och försvara dem som fällt de nedsättande kommentarerna är bara fel. Detta eftersom min bekant här redan sagt att hen tog riktigt illa upp och mådde dåligt av att få sin kropp kommenterad.

Springande punkten här: Du får inte säga vad som helst bara för att du befinner dig på ett lajv och du får absolut inte slänga ur dig vilken sexistisk skit som helst.
När någon drabbas av objektifiering och sexism och säger ifrån att hen mår dåligt: Bortförklara det aldrig någonsin och använd ALDRIG argumentet "Ger du dig in i leken får du leken tåla" samt "Lajv är inte på riktigt".
Försvarare av objektifierande sexister: Du har inte tolkningsföreträde här så backa.


Exempel 3 där vi ser en klassisk skuldbeläggning.


Q: Är det inte person X fel om hen visar hud, då får hen väl ta lite komplimanger
A: För det första- NEJ, det är det inte. För det andra, det är inte en komplimang om personen tar illa upp, då är det obehagligt och du ska tänka på hur du har lagt fram det. Don´t be the creeper som stirrar på tjejers kroppar, fäller obehagliga kommentarer och skyller det på lajv- som person Y just gjorde ovan.

Springande punkten här: Ge blanka fan i att använda våldtäktsargument som "Du får skylla dig själv om du inte har bättre kläder". Det ska inte hända på lajv och det ska inte hända i verkliga världen.
Igen, har du betett dig illa så ber du om ursäkt. Sluta objektifiera folk och vara en creeper.

Exempel 4 där det dras fram kassa bortförklaringar
I don´t even... Världens kanske sämsta argument att använda för att försvara att man är en creeper.
Kvinnor våldtar med... *slow clap*. Ja 2 % under 2013 enligt BRÅ.
Det ger dig ingen rätt att bete dig som ett sexistiskt svin, skärpning.


Exempel 5 där Person B eller Försvarare av objektifierande sexister ändå tar sig tolkningsföreträde:


Q: Det är väl person X problem om hen överreagerar?
A: Suck. Nej det är det inte. Här som i de flesta andra fall så är det den som betett sig illa som måste tänka på sitt beteende, inte den som mår dåligt över det.  Var inte den som försvarar en skitstövel och be inte den som tagit illa upp att tänka på sitt beteende.

Springande punkten här: Skittrevligt att Försvarare av objektifierande sexister inte tar åt sig av kommentarer av vikt och utseende. Jättebra för hen.
Poängen är att: Det handlar inte om dig och hur du reagerar, det är totalt irrelevant. Igen, du har inte tolkningsföreträde och du behöver tänka på hur du bemöter folk för just den här typen av argumentation får dig att framstå som en okänslig rövhatt som bara har fokus på sig själv. Mindre trevligt så tänkt ett extra varv. Som en väldigt vis Wonderkarin ofta säger: If it´s not about you, then it´s not about you.


Exempel 6 där det än en gång är synd om mannen.


Q: Så jädra längesedan som detta var har väl person X inte rätt att bli arg nu?
A: JO! Tänk att det är precis det som hen har rätt att bli. För det är jävligt svårt att sätta ner foten, oavsett ålder, det tar ett tag innan man är stark nog. Särskilt som hela vårt patriarkala samhälle skriker att man ska bortförklara killars beteende med att "det ligger i deras natur". Blä.
Springande punkten här: Det är inte smutskastning när någon säger till dig att du betedde dig illa. Du beter dig illa som skyller ifrån dig och vill få medömkan för att du blir uthängd. Tja, mitt råd, bete dig inte som en rövhatt och var inte en creeper.


Allmän slutsats:


Nej, man får inte bete sig hur som helst på lajv. Du får inte hålla på med sexistiskt beteende, du får inte vara objektifierande, du får inte vara en slemmig creeper och du får inte vara en rövhatt. 
Och ingen har rätt att kommentera och objektifiera någon annans kropp bara för att det är lajv. Kroppen och vårt utseende är en av de få sakerna som är med under ett lajv, den kan vi inte separera oss från.
Och som jag sa tidigare, de flesta vettiga lajv, lajvkampanjer och arrangörer har en nolltolerans mot sexism och diskriminering som denna.
Argumentet "Det är ok för det är bara på lajv" är riktigt läskigt och det ska till en grav brist på verklighetsförankring för att på allvar tro att det som händer på lajv inte påverkar oss på riktigt.
Skyll inte ditt sunkiga beteende på andra och försök inte vara den som det är synd om när du betett dig fel.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar