lördag 27 januari 2018

Förintelsens minnesdag och böcker ni måste läsa

Idag, den 27 januari, är det Förintelsens minnesdag, något som uppmärksammas över hela världen.  
I regi av Tyskland så dödades sex miljoner judar i koncentrations,- och förintelseläger i ett systematiskt folkmord som tog sin början 1933 och inte slutade förrens vid krigslutet 1945.
Även romer, homosexuella, polacker samt politiskt oliktänkande för att nämna några fördes under kriget till lägren för att arbeta tills de inte orkade mer och sedan dödas av.

Det är svårt att få fram en exakt siffra på alla som dödades men om vi räknar på alla grupper som nazisterna systematiskt dödade av landar den på 17 miljoner.
Detta är en händelse vi aldrig får glömma och som vi aldrig får låta upprepas. En viktig del i detta är att se till att läsa på och framförallt läsa överlevarnas berättelser.

Här nedan har jag satt ihop en lista på böcker om Förintelsen som jag läst och som gjort starkast intryck på mig, både som barn, ungdom och som vuxen. Vissa har gått ur tryck men kan hittas på biblioteken.
Jag rekommenderar verkligen att ni läser dessa. Det finns även en rad skönlitterära böcker om Förintelsen som är väldigt läsvärda. Till exempel Annica Thors serie "En ö i havet", Markus Zusaks "Boktjuven" samt Majgull Axelssons "Jag heter inte Mirjam". 

Det är inte ens 100 år sedan Förintelsen hände och sedan nazisterna kom till makten men vi håller redan på att glömma och vi håller redan på att se hur samma system nu används för att vrida grupper mot varandra och att skapa ett vi och ett dom där högerextrema rörelser vill sprida hat, skräck och hot mot andra grupper som inte är som dem.
Vi har förintelseförnekare som idag på allvar dels säger att Förintelsen inte ägde rum och i samma andetag säger OM nu Hitler ledde ett folkmord så gjorde han helt rätt.
Det är en skrämmande utveckling och vi skadar oss själva om vi inte kallar de som driver de här åsikterna vid sitt sanna namn.

Det är nynazister som driver en jargong som baserar sig på ignorans och hat. Vi kan inte stå och klamra oss fast vid argument om yttrandefrihet och åsiktsfrihet. Det går inte när det handlar om att ena parten driver en ideologi som baserar sig på att de anser att människor med annat etniskt ursprung, sexuell läggning eller religion förtjänar att dö. Det är ett uttjatat argument men jag ber er komma ihåg det faktum att Hitler och hans parti kom till makten via demokratiska val och de genomförde sin plan om Förintelsen med folkets hjälp.
Vi kan göra mycket bättre ifrån oss eftersom vi har vetskap om hur illa det kan bli när vi viker oss för högerextrema rörelser, vare sig de är folkvalda eller marscherar på gatan med sköld. Vi får aldrig låta de vinna. Vi får aldrig glömma och vi får aldrig låta de stå oemotsagda. Vi behöver inte använda våld men vi kan säga emot och vi kan se till att berätta om historien.De människor som överlevde Förintelsen är gamla och många har hunnit dö. Just därför är det så viktigt att vi sprider deras berättelser om vad det var som hände och vad det var som gjorde att 17 miljoner människor kunde dödas i koncentrations-, och förintelseläger.
Vi får inte glömma och vi måste minnas.
Så läs på om vad som hände i Tyskland och Europa under åren 1933 och framåt. Läs om hur det började, om vad det ledde till och hur det slutade.
Läs på och berätta för de ni umgås med.

Framförallt, förstå och berätta att de som gjorde att Förintelsen kunde ske var vanliga människor som intalade sig att de stod över andra nationaliteter och folkgrupper.
Och att det som gjorde det möjligt att hända, det var att vanliga människor, som du och jag, stod bredvid och lät det ske.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar