tisdag 25 juni 2019

West Pride 2019

Sommaren rullade in och West Pride hände som vanligt. Och för en gångs skull jobbade jag i samma stad och hade lite tid över.
En guldsituation men trots detta hann jag inte gå på en enda av de föreläsningar jag ville gå på. Sådant är livet.

Men mitt West Pride detta året kan ha varit det vackraste någonsin. Det var för det första en ny situation för mig att vara på West Pride eftersom jag verkligen bestämt mig för att göra vad jag ville och där jag också var besluten att ha riktigt roligt med vänner och de jag brydde mig om.

Och det resulterade i två dagars dans, prideparad och massor av intressanta samtal om sexualitet, relationer. Det gav mig massor av nya insikter och gjorde mig mycket smartare.


Alltid med mig.


Jag fick vara mig på ett sätt som jag sällan får vara och det är helt ovärderligt.

Framförallt fick jag lära känna nya människor på ett plan som gjorde mig lycklig och fri. Jag fick dansa massor och jag fick gå i prideparaden med världens bästa Proud and Nerdy som vanligt.

Vackra underbara människor innan paraden.


Det var ett Pride som gav mig så mycket positivt. Samtidigt så hade jag hela tiden en känsla av sorgsenhet. För att det är så få veckor jag ser min stad klädd i regnbågsflaggor och känner mig trygg när jag kysser en vacker flicka.
Det är så många dagar annars som jag vet att den friheten inte finns för så många HBTQ+ -personer, både i Sverige och i världen.

Pride för mig är på ett sätt en fest. Det är ett ställe där jag får leva lite mer och känna allt. Men framförallt är det en påminnelse om att kampen inte slutar när paraden lagt sig.
Varje Pride är för mig en påminnelse om att samla energi för att fortsätta kämpa resten av året. För de som inte kan eller får älska vem eller vilka de vill. För att de som kämpar med sig själva och som inte tillåts vara sig själva.


Bästaste Proud and Nerdy


Mer läsning på temat:


söndag 16 juni 2019

Var bara lite vettig så blir du inte rasist.

Så.


Jag har som en del andra hört om ledaren från Göteborgsposten som publicerades den 15 juni. Jag drog mig för att läsa den men tillslut så kunde jag inte låta bli.

Och ni vet den där känslan som slår en i huvudet när en gjorde mindre genomtänkta beslut.

Till exempel när jag var tio och undrade om hallontvålen verkligen smakade hallon och jag slickade på den. Blä. Mindre genomtänkt.
Eller när jag var 15 och funderade på om stekplattan var varm och lade handen på för att testa. Aj. Mindre genomtänkt.

Eller nu när jag öppnar en ledare som jag bara känner rättfärdigar rasism och tänker att “Hur illa kan det vara?” Fy. Mindre genomtänkt.
Jag tänkte inte länka in den eller ens bryta ned den i delar. Men det jag vill är att berätta om mitt Sverige.
Jag har haft en privilegierad uppväxt och inte behövt sakna något. Det är jag enormt tacksam och glad över. Jag växte upp med föräldrar som älskade mig och stöttade mig i allt.
Det präglade mig väldigt mycket i hur jag såg på livet och vad jag ville uppnå. Jag ville se en värld som var den bästa och jag ville få den att bli bättre genom att göra bra saker.
I korthet var min barndom rätt jädra bra.
Men mitt Sverige där jag växte upp och tog mina första steg är inte samma Sverige som det är nu.
För som barn så var rasism något väldigt oklart och framförallt var det något som inte fanns för mig. Det var något jag läste om i böcker och var medveten om men att någon skulle döma mig för min hudfärg var otänkbart.
Nazister fanns och jag tror att jag var…. Åtta eller så när jag första gången stötte på dem. Det var en jobbig kväll och jag var rädd. Kanske mest för att de runtomkring var rädda för min skull och jag blev orolig för dem. Men i slutänden kände jag mig trygg med min familj och familjevänner den kvällen.
Men det är ändå ett otroligt levande minne från mina barndoms år.
När jag upptäckte att det fanns rasism, fördomar och objektifiering mot mig som rasifierad kvinna är en tråkig historia och om det har jag skrivit enormt mycket. Det finns inlänkat längst ned i den här bloggposten.

Det är kort sagt ett annat Sverige jag ser idag, ett där rasism och fördomar får mer och mer fotfäste.

Men jag ser också så mycket annat och det försöker jag fokusera på när saker bli för tungt.
För det är de delarna som gör att jag älskar det Sverige vi har i dag som är så olikt det jag växte upp i.
Mitt Sverige är ett Sverige där jag idag ser så många olika kulturer som växer sida vid sida.

Mitt Sverige är ett Sverige där jag ser så många mer människor med min hudfärg och det gör mig lycklig.

Mitt Sverige är ett Sverige är att gå ned till närbutiken och prata fotboll med kassören ihop med en muslimsk kvinna. Alla lika engagerade och glada.

Mitt Sverige är ett Sverige där jag hittar mat från alla världens hörn i mataffären och det gör mitt liv rikare. (Det bättrar inte på min matlagning men jag har kul på vägen)
Mitt Sverige är ett Sverige där jag går i Pride sida vid sida med människor av alla hudfärger och från alla religioner.

Mitt Sverige är ett Sverige där jag fastnar i en samtal på spårvagnen om Game of Thrones och varför säsong 8 både gjorde mig glad och besviken.
Mitt Sverige är ett Sverige där jag spelar Pokémon Go med barn och unga under dagar där allt bara är skratt och en språngmarsch mellan olika gym.

Mitt Sverige är ett Sverige där jag dansar på klubb, kyssandes en vacker flicka och en kille tycker det är underbart att vi kysser varandra. Eftersom han är gay och vill hångla med sin pojkvän och vår lycka gör honom lycklig.


Allt det som jag räknar upp gör jag ihop med främlingar och bekanta som jag springer in i på stan. Gemensamt för de alla är att de är en del av ett Sverige där mångfald är något bra. Vi är rasifierade och vi är svenskar.
Och det är de här händelserna som jag ser varje vecka- alla de här gör att jag älskar Sverige ännu mer än när jag var barn.
Det är ett Sverige där jag ser och upplever så mycket rasism men också ett Sverige där jag varje dag känner att ett Sverige fyllt med mångfald gör mitt liv rikare och bättre.
Sverige förändras och på en del fronter går det snabbt, andra långsamt men oavsett så behöver Sverige förändras för att utvecklas. Och med mångfald så går vi mot ett samhälle som jag vill se - ett där rasism, sexism och diskriminering av HTBQ+-personer inte accepteras.

Nu kanske jag är mindre genomtänkt och målar allt i regnbågsfärger. Men det är den enda färgen jag vill måla allt i och jag har så många som gör det med mig.
Kanske handlar det om att ha ett öppet sinne.
Kanske handlar det om att inte vara rädd gentemot andra som har samma hudfärg än ens egen.
Kanske handlar det om att faktiskt våga prata med andra, skratta och faktiskt kunna leva.

Eller så kokar det ned till att skärpa sig,vara en vettig människa,  skaffa perspektiv och att vara lite mer genomtänkt än att gå full rasist för att en affär inte säljer köttbullar.





Vi kan bli mer, bättre och större. Vi vinner på mångfald.


Mer läsning på temat:

onsdag 12 juni 2019

Eventkoordinator för Science Fiction-bokhandeln!

Jag har ett nytt jobb!

Eller ja, det är inte så nytt och nej, det innebär inte att jag slutat med Female Legends.

Men jag jobbar numera deltid som Eventkoordinator på Science Fiction-bokhandeln i Göteborg. Det är något av det mest givande och roligaste jag har gjort och vad bättre är: Det är min allra första fastanställning.

HURRA för slut på otryggheten!

Men låt mig backa bandet en smula.
När jag slutade på Sverok blev jag erbjuden att provjobba tre månader för Science Fiction-bokhandeln i Göteborg. Det skedde inte helt utan orsak, jag jobbade lite smådagar i butik innan jag gjorde mitt år som ordförande på Sverok. Men nu ville de ha mig som något nytt, nämligen  Eventkoordinator som var en helt ny post.
Min uppgift skulle bli att sköta alla event, stora som små i butiken och Café Sirius, och även externa event. Kort sagt, allt från spelträffar till författarsamtal till Nördfestivaler och sköta förfrågningar från bokklubbar som ville hålla träffar i caféet.

Samt sköta Café Sirius sociala medier och även fungera som lite av en brygga mellan Science Fiction-bokhandeln och cafeet. För även om de sitter ihop på många sätt (som i nördighet, lokaler vägg-i-vägg och awesome personal på båda ställena) så är de två olika verksamheter som ska fungera tillsammans och då främst när det gäller event.

Men ja, det var mitt jobb och herregud vad kul det var och vilka tre första månader jag fick. Jag har nog aldrig känt mig så peppad eller så nervös på ett jobb. För det var ett jobb jag kunde få ha kvar och också ett jobb som gav mig möjlighet att få med det jag älskar mest från Sverok - Detta att möta människor, skapa mötesplatser och stärka spelkulturen.  
När det var dags att utvärdera i mitten av april så vad jag så nervös att mina ben var som gelé. Jag skakade som en säl hela vägen upp till Stockholm.
När de väl sade att jag gjort ett bra jobb och att de ville ha kvar mig så... ja jag fick bara bita ihop för att inte börja gråta av lycka.

Min första fastanställning. På ett jobb jag älskar, med fantastiska och stöttande kollegor som behandlar mig som en i gänget och som jag alltid kan fråga och bolla med och där jag får göra det jag älskar mest av allt.
Det är ett jobb där de dessutom vet hur mycket jag älskar att jobba med Female Legends mentorskapsprogram Dorothy och tar hänsyn till det vilket gör att jag kan sköta båda jobben utan problem.
Som det ser ut nu gör jag jobbet på Female Legends på 25% och jobbet som Eventkoordinator på cirka 40%. Jag lägger upp min arbetstid själv och jag har med det upplägget även tid över till att podda, föreläsa och jobba med egna projekt.

I korthet, mitt liv nu är rätt perfekt jobbmässigt. Jag är så tacksam och glad för detta. Det tog så många år att få detta att landa på plats men nu står jag här. Jag jobbar med spelkultur,nördigheter och jämställdhet. Jag har nya utmaningar och roligheter varje vecka ihop med stabilitet och kollegor.
Jag är inte ensam på mitt jobb och jag skrattar mer nu varje vecka än vad jag gjort på länge.
Jag är så tacksam och samtidigt vet jag att jag förtjänar detta. Jag har kämpat så hårt.
Det har kostat allt men det har varit värt det.

Timmen efter att jag fått veta att jag får vara kvar.
Alla känslorna på en och samma gång.

måndag 10 juni 2019

Nordsken och Arctic Game Conference 2019

Please note: Bloggpost are in swedish but the vlog are in english!

Så. Nordsken 2019 är över och jag sitter här, mer än två veckor senare, och vet knappt vart jag ska börja.



Solen går aldrig ned i Skellefteå. Och inte mitt humör heller :)

Det var det kanske bästa konventet och veckan någonsin. Och jag har haft många episka konvent och veckor i mitt liv :) Det var tredje året jag åkte upp till Nordsken och detta året så åkte jag inte som något i Sverok utan bara som mig själv. Och jag åkte upp inte bara för att Nordsken är ett awesome konvent jag gladeligen vill återvända till jämt utan också för att Nordsken ville ha upp mig för att göra moderera paneler,skriva och hjälpa till på Arctic Game Conference. Lite hederligt funktionärsarbete vilket är asroligt!

Arctic Game Conference drog igång redan på onsdagen och där var mitt jobb att se till att allt löpte smidigt under punkten Arctic Boardgame Pitch som gjordes i samarbete med Cartamundi.
En ansökan hade varit öppen för spelutvecklare som här hade chansen att skicka in en pitch på sitt brädspel. Topp tio hade tagit sig vidare till den slutliga rundan på konferensen där de skulle presentera sitt spel för domarna. Domarna i tävlingen var:
  • Mike Elliott
  • Enoch Fryxelius
  • Stijn Vankerckhoven
  • Frederik Van Hove

Priserna som topp tio tävlade om var:
  • Ett presentkort på ett värde till 750 EURO gällande för Cartamundis plattform Make my game.
  • En privat rådgivningsession med Mike Elliott.
Jag hade inte varit inblandad i urvalsprocessen för vilka som skulle vara topp tio utan mitt jobb började några veckor innan konferensen med att göra upplägg, se till att det fanns ett tidsschema samt styra upp det med de fyra domarna.

Nervöst ja men när jag kom till Skellefteå på tisdag kväll och kunde gå igenom min planering så kändes det sjukt stabilt. Och när väl allt drog igång på onsdagsmorgonen flöt det på så bra! Domarna var sjukt med på allt, spelen sattes upp perfekt och tidsschemat höll och diffade bara med fem minuter i slutänden. Vilket är rätt imponerande med tanke på att varje tävlande hade tio minuter på sig att pitcha sitt spel för var och en av domarna åt gången innan det var dags att rotera. Alltså 3 pitchar på totalt 30 minuter.
Men det höll och jag hade en så fin hjälpreda i form av Henna som höll benkoll på tiden!
Sen var det dags för domarna att utse topp 3 och motiveringsskrivande av vinnaren som skulle avslöjas senare på kvällen. Det var sjukt roligt och lärorikt att få sitta med och lyssna på hur domarna resonerade och framförallt att få ta del av deras enorma kunskap inom speldesign och spelproduktion. Det var stort. Senare på kvällen var det White Reeinder Award, det första någonsin och jag fick se bästaste Sara Bergmark Elfgren ta emot sitt pris.

Dagen efter var det dags för Nordsken och första dagen var lugn för mig. Jag hade hela dagen på mig att gå runt, titta på konventet,prata med vänner och prova spel. Mitt schema drog igång på allvar först på fredagen och såg ut som så här:

Fredag:


  • 12.00, Stora scenen - Moderator för panelsamtal om E-sport med Max Horttanainen, Josefin Wallenå, Patrick Prax och Roger Marklund.  


  • 13.00, Kreativa scenen - Moderator för panelsamtal om Att skriva Fantastisk med Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren.  

Alltid så underbart kul att prata med Mats och Sara!
  • 15.00, Kreativa scenen - Moderator för panelsamtal om serien Veri och att bygga världar med Karl Johnsson och Sara Bergmark Elfgren. 

Vei är en av mina absoluta favoritserier och att prata om den med Sara och Karl är alltid GULD!!
Foto: Gabrielle De Bourg

Lördag:



  • 13.00, Äventyrsscenen -Moderator för panelsamtal om jämställdhet i spelvärldar med Gabrielle De Bourg, Daniel Lehto, Tinah Ekwall och Ulrika Fjellborg.
  • 15.00, Kreativa scenen - Moderator för panelsamtal om Framtiden för rollspel med Matt Forbeck och Petter Nallo.

Min engelska är riktigt kass så jag var en smula nervös inför ett panelsamtal på engelska. Men det funkade riktigt bra!
Foto: Nordsken

  • 16.00, Stora scenen - Moderator för panelsamtal om Crowfunding, att nå dina drömmars mål med Daniel Letho, Kristofer Stenskog och Jonas Darnell.

Jag hade kort sagt rätt rejält att göra. Men oj vad kul det var och värt vartenda minut. Jag hann dessutom luncha med Max och Patrick, träffa några vänner från föreningen Tärningen Avgör och såklart prata med massor av gamla vänner och bekanta från både tidigare år i Skellefteå och från hela spelhobbyn i Sverige.

Jag inser mer och mer hur mycket jag verkligen älskar spelkulturen i Sverige och hur mycket Nordsken och dess fantastiska människor betyder för mig. Det är som ett hem och att vara där detta året var helt magiskt. Både för människorna, den otvungna stämningen, alla barnfamiljerna och för insikten att detta är ett multikonvent som inte är likt något annat i Norden. Ja jädrar. Älskade Nordsken, nästa år ses vi igen!



En kort rundtur på Nordsken och även ett samtal med fantastiska Gabrielle De Bourg!